Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев ще участва в

...
Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев ще участва в
Коментари Харесай

Зоран Заев: Договорът от Преспа беше ценен

Бившият министър председател на Северна Македония Зоран Заев ще взе участие в третия Конгрес на гръцката опозиционна партия СИРИЗА, който ще се организира от 14 до 17 април, заяви МИА.

Преди отпътуването си за Атина в изявление за гръцкия информативен портал " Айдисис " Заев съобщи, че договорът от Преспа е бил скъп и занапред ще се види, че е " трансформирал казуса в решение, спора в съдействие, а неприятелството в съюзничество ".

Според Заев съдействието сред Северна Македония и Гърция е на много високо равнище. Той разяснява, че има сфери, в които съдействието се развива доста бързо.

Видяхме министър председателите Ковачевски и Мицотакис преди няколко дни в Делфи на взаимна, градивна и другарска среща. Уверен съм, че жителите и политическите сили, които желаят другарство и съдействие вместо изолираност и спор са доста повече спрямо другите, посочи Заев.

Във връзка с решението си да подаде оставка, Заев съобщи, че това е била напълно вярна и виновна стъпка, която демонстрира какво значи да се чуе гласът на народа и какво значи и в най-тежките моменти да се способства за политическите полезности, за които той се е борил и се бори СДСМ.

Демократичните, европейските полезности и солидарността би трябвало да бъдат на издигнати на фундамент, сподели Заев

Във връзка с нашествието на Русия в Украйна Заев съобщи, че войната би трябвало да бъде сменена с мир, а насилието с разговор. Заев сподели, че Украйна и Европа към този момент няма да са същите.

Светът към този момент в никакъв случай няма да гледа на съветските управляващи по същия метод. Русия избра насилието и заради това провокира лавина от наказания от демократичния свят. Не е добре да предприемате дейности, с които карате света да се дистанцира от вас. Това е най-лошото нещо, което можете да извършите на личния си народ. Горд съм, че Северна Македония е на страната на мира, на сигурността дружно с целия либерален свят и изключително дружно с НАТО, сподели Заев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР