Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак е обвинен за присвояване

...
Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак е обвинен за присвояване
Коментари Харесай

Бивш премиер на Малайзия е с обвинение за кражба на милиони, Ди Каприо също е в аферата

Бившият министър председател на Малайзия Наджиб Разак е упрекнат за заграбване на средства от сметките на държавния капиталов фонд 1MDB. С помощта на персоналния си представител там е отклонил стотици милиони долари, които е превел в персоналните си сметки, оповестява The Star.
Делото за отклонение на средства от фонд 1MDB, основан от държавното управление на Наджиб Разак при започване на ръководството му, се проверява по едно и също време в Малайзия, Сингапур, Съединени американски щати, Швейцария и няколко други страни. Според обвиняването, Джо Лоу е фактическият началник на фонда и е отклонил в своя изгода и в интерес на някогашния министър председател до 4 милиарда $ посредством подставени компании и сметки в разнообразни страни. Твърди се, че с част от тези пари са финансирани кино продукции в Холивуд, включително " Вълкът от Уолстрийт ", където основната роля се играе от Леонардо Ди Каприо, а режисьор е Мартин Скорсезе.
Финансистът Лоу Тек Джо, прочут като Джо Лоу, е създал и осъществил схемата за източване на средства от фонда и разпределянето им в персоналните сметки на участниците в схемата, счита обвиняването. Според малайзийската прокуратура, " тези двама души (бившият министър председател и финансистът) са работили като един ", написа БГНЕС.
По делото за кражба на средства от фонд 1MDB са повдигнати обвинявания на някогашния министър-председател Наджиб Разак, на финансиста Джо Лоу и на близки до някогашния министър председател сътрудници. В момента Джо Лоу се укрива от правораздаването.
Джо Лоу, който е етнически китаец, евентуално се укрива на територията на Китай. Бившият министър-председател Наджиб Разак и брачната половинка му Росма Мансор бяха задържани предходната година и сега са освободени под гаранция.
Скандалът с кражбата на средства от фонда 1MDB стана една от основните аргументи за загубата на ръководещата коалиция по време на изборите в Малайзия през 2018 година.
Междувременно прокуратурата връчи на съда материали по друго дело на Наджиб Разак, обвързвано с заграбване на средства от капиталовата компания SRC, занимаваща се с вложения вътре в страната и в чужбина, включително Монголия и Индонезия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР