Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай заяви, че приоритетите на

...
Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай заяви, че приоритетите на
Коментари Харесай

Харадинай: С Мини Шенген Сърбия цели премахване на косовските мита

Бившият министър председател на Косово Рамуш Харадинай съобщи, че целите на страната му са свързани с използването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейски Съюз и няма потребност от основаването на балкански " Mини Шенген ", съобщи Българска национална телевизия.

В коментар за днешната среща в Тирана сред министър председателите на Албания и Северна Македония - Еди Рама и Зоран Заев, и на президентите на Сърбия и Черна гора - Александър Вучич и Мило Джуканович, Харадинай съобщи, че Косово е заинтригувано от " Шенген със столица Брюксел ", а не от " мини Шенген " с център Сърбия.

" Всички страни от Западните Балкани имаме контракти с Европейски Съюз. Косово е подписало Споразумението за стабилизиране и асоцииране и би трябвало да се концентрира върху него ", акцентира Харадинай.

Той акцентира, че Косово е евроатлантическа страна и това е нейната вероятност.

Според него, единствената цел на самодейността за основаване на зона за свободно придвижване на капитали, артикули и услуги сред страните от района е премахването на 100-процентните мита, които Прищина вкара за вноса на сръбски артикули в края на 2018 година

" Затова напрежението, което се следи през последните дни (от страна на Рама и Вучич) е породено от това, че проектите им пропадат ", твърди Харадинай.

Той съобщи, че до момента в който Сърбия продължава да не признава косовската страна и да отхвърля закононарушенията против албанското население по време на последната война, Косово няма да взе участие в начинания, сходни на " мини Шенген ".

Във връзка с изказване на Рама, че Косово остана без визова либерализация, тъй като Харадинай не почете настояването на Еманюел Макрон за краткотрайно унищожаване на митата за Сърбия и Босна и Херцеговина, косовският министър председател съобщи, че Рама може да покаже, че мисли положителното на жителите на Косово, като отстрани пътната такса за Пътя на нацията (магистралата, свързваща Албания с Косово - бел. ред.).

" Тогава може да му повярваме и за други неща ", акцентира Харадинай. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР