Бившият премиер на Ирак Нури ал Малики заяви пред местна

...
Бившият премиер на Ирак Нури ал Малики заяви пред местна
Коментари Харесай

Бивш иракски премиер разкри как Обама е помагал на ИДИЛ

Бившият министър председател на Ирак Нури ал Малики съобщи пред локална телевизия, че администрацията на някогашния американски президент Барак Обама е играла основна роля в основаването на групировката „ Ислямска страна “ („ Даеш “) като е разрешил на терористите да окупират иракски територии, оповестява Press TV.

 
Малики, който беше министър председател на страната от 2006 до 2014 година, декларирал, че Съединени американски щати са дали на Ирак разузнаване и въздушни фотоси, които показвали с огромна акуратност позициите на терористите, които се намирали от другата страна на границата със Сирия.
 
Според него, огромни групи въоръжени отряди са чакали сигнал да прекосят границата и да навлязат в Ирак след предстоящото от тях събаряне на сирийския президент Башар Асад.
 
Малики пояснил, че тогава Ирак нямал задоволително бойни самолети, с които да нападна позициите на „ Ислямска страна “, а хеликоптерите нямали нужния обсег, с цел да ги бомбардират. Затова Багдад се обърнал към Вашингтон за помощ и изискал от администрацията на Обама да даде „ един или два “ изтребителя на иракските военновъздушни сили по съглашението от 2008 година сред двете страни.
 
Съединени американски щати, обаче, отхвърлили молбата и предложили на държавното управление на с Малики да се обърне за помощ към Йордания. Между Багдад и Аман, обаче, нямало съглашение за съдействие и това не било сполучлив вид.
 
Въпреки това 7-а дивизия на иракската войска била изпратена да пресрещне терористите без въздушно подкрепление и съумяла да реализира прочут триумф преди да попадне под блокада, в която умрял командирът и съвсем цялото поделение.
 
Малики твърди още, че американската поддръжка за „ Ислямска страна “ не стопира до там. Вашингтон задържал всички доставки на части за хеликоптери и съоръжение към Ирак и спрял да извършва отговорностите си по контракт да продава самолети F-16 на Багдад, който ги бил платил авансово.
 
Бившият министър председател още не може да разбере за какво администрацията на Обама е взела тези решения, с които е помогнала на „ Даеш “ да избегне бомбардиране на нейните позиции.

Превод и редакция: Блиц
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР