Бившият премиер на Австралия Скот Морисън заяви днес, че е

...
Бившият премиер на Австралия Скот Морисън заяви днес, че е
Коментари Харесай

Бившият премиер на Австралия обясни защо тайно е поел пет министерства

Бившият министър председател на Австралия Скот Морисън съобщи през днешния ден, че е решил скрито да застане отпред на пет основни министерства по време на пандемията от ковид, тъй като считал, че отговорността за страната е единствено негова, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Морисън, който се отдръпна от поста водач на Либералната партия откакто загуби общите избори през май, приказва пред към публицисти на конференция в отговор на рецензиите на лейбъристите и на негови съпартийци поради невижданото отнемане на пълномощия.

Сегашният министър председател Антъни Албанезе съобщи, че Морисън е атакувал Уестминстърската система на ръководство, като в интервала 2020-2021 година скрито се е самоназначил отпред на пет ресора, измежду които вътрешните работи, държавното богатство, опазването на здравето, финанси и запаси.

Трима от министрите обявиха, че не са знаели, че Морисън им е „ сътрудник “ отпред на техните министерства до разкритията тази седмица.

" Аз управлявах кораба в разгара на бурята ", съобщи Морисън пред репортерите, припомняйки по какъв начин пандемията се е стоварила върху страната през 2020 година " Като министър-председател единствено аз можех в действителност да схвана тежестта на отговорността, която лежеше на раменете ми и никой различен ", сподели той.

Морисън съобщи, че не е " поел " министерствата, откакто е положил клетва пред генерал-губернатора, и не се е намесвал в работата на никой от министрите, с изключение на в един случай, когато отхвърлил план за газопровод.

Бившият министър председател добави, че не е уведомил министрите си, тъй като щял да употребява тайните си пълномощия единствено в изключителни случаи.

" Фактът, че министрите не са били осведомени за тези неща, е в действителност е доказателство за неналичието на моя интервенция в каквито и да било техни действия ", сподели Морисън.

Джордж Уилямс, специалист по конституционно право в Университета на Нов Южен Уелс, съобщи, че Австралия има система, учредена на кабинет, която разчита на ръководството на група хора, а не президентска система.

По-рано през днешния ден ковчежникът Джим Чалмърс съобщи, че държанието на Морисън е било " диктаторско " и дали той ще остане на поста в Народното събрание е тест за водача на демократичната съпротива Питър Дътън.

Морисън за следващ път аргументира дейностите си като сподели, че изключителните пълномощия, които еднолично е поел, са били въведени от демократично определен министър-председател (т.е. самият Морисън) и в сходство със закона.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР