Бившият премиер Иван Костов заяви, че има ниска институционална култура

...
Бившият премиер Иван Костов заяви, че има ниска институционална култура
Коментари Харесай

Иван Костов: Никой не печели от ниската култура на институциите и сблъсъците между тях

Бившият министър председател Иван Костов съобщи, че има ниска институционална просвета и изострящи се борби сред другите управляващи, от което никой не печели. Той направи коментара по отношение на публикуваните от прокуратурата подслушани диалози на командира на военновъздушните сили и замесването на името на президента Румен Радев.

" Определено има институционална, в случай че не рецесия, то доста тежки проблеми. Президентът не реагира както би трябвало на това, което направи прокуратурата с нарушение на негови човешки права. Не реагира и това направи елементарните жители още по-уязвими, тъй като всички ние си споделяме, в случай че против него това може да се направи, то значи може да се направи против всеки. Най-утежняващо е, че той не отбрани върховен офицер от въоръжените сили на България, а е висш главнокомандващ ", разяснява тематиката Костов. Според него президентът не се е държал на висотата на упованията, а със снемането на доверието към държавното управление дебатът " отиде в глуха линия ", а резултатът е задълбочаване на борбата сред значимите институции.

" Това държание, и освен на президента, аз имам предвид всички институции, които са забъркани, демонстрира ниска институционална просвета и изострящи се борби посред им, от което никой не печели ", счита той.
Костов разяснява и държанието на основния прокурор Иван Гешев, който по думите му дава знаци, че е самоуверен и за него няма табута. " Друг е въпросът, че доста хора чакат и други доказателства за това ", уточни някогашният министър председател. По думите му сега се следи обстановка, в която не се вижда съдът да основава почит към правораздаването.

" И излиза сякаш прокуратурата би трябвало сама да сътвори този почит към закона. Най-лошото е, че тя го прави, само че във връзка с хора, които тя мисли, че са нарушители, а не които имат неоправдателна присъда, което е тежък недостатък ", счита Костов. Той изрази опасения, че с това държание може да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да докара до още повече неоправдателни присъди против България.

" От друга страна този метод на прокуратурата, който класифицира по болшевишки ( " Който не е с нас, е зложелател " ), какво споделя основният прокурор - който не е с прокуратурата, е олигарх. Ако това е правилно, ще излезе, че тука в " Хоризонт " има доста олигарси, пък аз не виждам тука да има олигарси, тъй като има доста публицисти, които са сериозни към работата на прокуратурата. От друга страна има много хора, които виждат, че едни същински олигарси с дейностите си и с медиите си мощно поддържат тази прокуратура. Този политико-болшевишки метод " който не е с нас, е олигарх или е нарушител ", това не е работа на прокуратурата ", сподели още Костов. Той подсети, че държавното обвиняване не е длъжно да печели благосклонностите на хората, а да печели неоправдателни присъди.

В коментар за акциите против предприемача с ползи в хазарта Васил Божков и налагането на държавен монопол на хазарта, Костов сподели, че наподобява институциите са поставили завършек на основаването на " хазартна взаимозависимост измежду големи маси от българския народ ". " Сложиха край, само че не знам дали всичко е направено съгласно законите и европейските правила ", уточни Костов и още веднъж посочи опасения от бъдещи неоправдателни каузи против България.

По отношение на сбирката от исторически полезности Костов сподели, че като министър председател се е опитал " да спра появяването на приказното благосъстояние " особено във връзка с узаконяването на сбирката. " На страната на тези хора застана Конституционния съд, който сподели, че може да се получават исторически артефакти, по-късно да се узаконят, без формален документ за придобиването ", сподели още той, а на въпрос кой разпъваше чадър над Божков отговори: " Както виждате, Конституционният съд ".

На въпрос допустимо ли е финансовият министър Владислав Горанов години наред да не е знаел, че не се заплащат цялостни налози, Костов сподели, че огромният проблем в тази ситуация е, че има в действителност ремонт на лична отговорност на министрите и тя се концентрира в премиера. " Бойко Борисов, тъй като би трябвало да взема решение проблеми, се намесва, взема решение проблеми, само че това са ad hoc решения, не вследствие на надълбоко изследване и така нататък ", сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР