Бившият премиер Иван Костов, който ръководи Центъра за анализи и

...
Бившият премиер Иван Костов, който ръководи Центъра за анализи и
Коментари Харесай

Иван Костов: АЕЦ Белене е губещ проект

Бившият министър председател Иван Костов, който управлява Центъра за разбори и ръководство на риска (ЦАУР), даде изявление за уеб страницата Bulenergyforum.
Г-н Костов, Вие сте влиятелен общественик и неоспорим специалист в региона на анализите и ръководство на икономическите опасности. Съществуват ли и, в случай че да, кои са съгласно Вас икономическите предпоставки за създаване на AEЦ ”Белене” през днешния ден?
Фундаменталните стопански предпоставки за построяването на нова електрогенерираща мощ освен в България, а и на всички места по света, са едни и същи, и те са:
доста евентуално и задоволително като ритъм и количество повишаване на потреблението на електрическа енергия на вътрешния пазар и за потребностите за износ;
строго спазване на салдото на електроенергийните мощности (системната адекватност) за ръководство на системата при високо пиково и ниско вътрешно ползване, и висок дял на променливата генерация от ВЕИ;
неявяване на различни снабдители, отговарящи на европейските условия за отбрана на климата – главен принцип в идния за приемане през 2018 година пакет „ Зелена енергия” на Европейски Съюз, които да оферират на пазара електрическа енергия на по-ниски цени от предлаганата нова мощност;
себестойността на електрическата енергия от новата централа да е толкоз по-ниска от пазарната цена на тържищата, че да разрешава образуване на облага за погасяване на главницата на заема, възобновяване на направените от вложителя вложения, в това число и всички спомагателни, „ непопулярни” за нуклеарната енергетика разноски за ръководство на радиоактивните боклуци, отработилото нуклеарно гориво и извеждане от употреба, както и редица непредвидени разноски за превъзмогване на пазарни недостатъци – като да вземем за пример, пораждане на преобладаващо състояние на един пазарен участник, който може да основава неестествен дефицит на пазара и извлича несъразмерни печалби;
гарантиране сигурността на доставките, което е друго за географски изолиран бранш като този във Англия, или има дълготраен недостиг на мощности като този в Унгария;
основана е съответна нормативна рамка и тласъци за предпочитано вложение в енергийни спестявания и енергийна ефективност;
инвестицията в един подобен план не води до пораждане на опасности за бюджетните параметри на страната, както и други геополитически опасности, подбудени от несъразмерна обязаност с един снабдител на горива, уреди и услуги.
Всички изброени нагоре условия ще би трябвало да потвърждаваме пред Европейска комисия, че са изпълнени при една идна нова нотификация на плана. Защото спекулативно и некадърно звучат твърдениията на редица виновни политици, представители на държавната администрация и нуклеарни експерти, че известието на плана Белене през 2006 година към момента е годна...
Досега нито Министерство на енергетиката, нито Българска академия на науките са показали обществено, подлежащи на инспекция доказателства за икономическата целенасоченост на плана АЕЦ „ Белене “. Изразеното предпочитание на министъра на енергетиката да се провежда „ необятно разискване и реализиране на консенсус “ не може да се извърши, до момента в който не се разгласяват причините „ За “, а позоваването на поверителен отчет е нечиста сделка. И в умозаключение, съгласно нашите разбори не съществува проблем с адекватността на генериращите мощности в енергийната система на България на хоризонта 2027.
Необходима ли е АЕЦ “Белене “ на енергетиката на България в този момент с отчитане на опциите на актуалните енергийни технологии и темпото на промени в структурата на потреблението на електрическа енергия в страната и района?
ЦАУР създаде прогноза за крайното електропотребление на страната до 2035 по поръчка на ЕСО. За задачата бе конструиран 10-модулен планиран модел. Прогнозните сюжети се основават на публични прогнози за развиването на енергийния бранш на България, Европейска комисия, МВФ и на данни, предоставени и съгласувани с ЕСО. Бяха изследвани трендовете и енергийните политики на страните в ЮИЕ, с цел да се образуват ориентири за износа и вноса. След отчитане на процесите на заменяне на крайното електропотребление на семействата и услугите с различни източници на сила, резултатите на най-близкия до действителността сюжет (бавно понижение на популацията и междинни темпове на повишаване на БВП) демонстрират:
Неголямо повишаване на крайното електропотребление в страната от 28,3 ТWh в 2015 на 30,98 ТWh в 2035. Допълнителното търсене от 2,678 ТWh годишно могат да се задоволят единствено с една нова спомагателна генерираща мощ от 630 MW;
Намаление на чистия експорт (износ-внос) от страната от 10,45 ТWh в 2015 на 5,84 ТWh (при минималния сюжет – на 2,21 ТWh) в 2035. Отчетните данни на Национален статистически институт за в този момент удостоверяват нашата прогноза - през 2017 чистия експорт е понижен до 5,65 ТWh, т.е. траекторията на износа на електрическа енергия от България към този момент следва нашия планиран най-малък сюжет. В резултат на настъпилите промени на локалния електроенергиен пазар и на районните пазари, а вследствие на това и понижения експорт през 2017, 1 130 MW от конфигурираните в страната електрогенериращи мощности през тази година се оказаха непотребни.
За информация на българската общност и на енергийните среди, които пледират за нуждата от АЕЦ”Белене”, тъй като не знам до какъв брой това е всеобщо известно, до 2026 ЕСО възнамерява въвеждането на 1506 MW нови генериращи мощности, включително от ВЕИ - 1119 MW, от Топлоелектрическа централа – 187 MW, от увеличение на номиналната дейна мощ на двата блока в АЕЦ „ Козлодуй “ - общо 200 MW. Така разполагаемите мощности в системата към 2026 ще варират сред зимен най-много от 9918 MW и летен най-много от 9365 MW, като в този интервал не се планува извеждане на други значими мощности от ЕЕС.
Към 2026 прогнозата на ЕСО е за брутно ползване от към 40 ТWh. Това ще значи непотребни, или работещи с ненапълно натоварване мощности от към 20% от разполагаемите мощности тогава, или сред 1873 и 1983,6 MW. И по този начин се постанова въпросът: коя рационално планувана европейска стопанска система може да си разреши такова разхищаване на запаси? А вследствие на това се постанова и нашия извод, че към 2026 година няма да бъде налице такова пазарно търсене на електрическа енергия в страната и района, което да оправдае решението за създаване на нова нуклеарна мощ и стартирането й в употреба в този интервал. Оценката на ЕСО за систематичната адекватност е за непотребни мощности от порядъка на съвсем 2000 MW към 2026 година.
Големият проблем на българската електроенергетика в действителност е все по-очертаващата се мощна нужда от създаване на нови регулиращи мощности на природен газ или биогаз, които да балансират растежа на ВЕИ с вариращо произвеждане, за което никой не приказва.
При какви условия АЕЦ “Белене “ би бил печеливш план и би ли могла страната да ги обезпечи?
Резултатите от нашите разбори демонстрират следното:
Оценката на HSBC отпреди 8-9 години за вложения в плана до €10.5 милиарда следва да се актуализира;
Ако въобще е изпълним, заем при рента в границите сред 4-5% е вероятен единствено при държавна гаранция;
Нива на борсовите цени на електрическата енергия в България и ЮИЕ през 2027 следва да не са по-ниски от 72-73 €/MWh. На българската борса усреднената цена за 2017 е 38,4 €/MWh, т.е. цената би трябвало да се увеличи с 89% в идващите 10 години, което съгласно нас и съгласно прогнозите на европейските институции е невероятно. Важно е да отбележа, че цената на електрическата енергия в България за последните 10 години е повишена единствено с 43%.
Нетната сегашна стойност (NPV) на плана следва да бъде позитивна. Изтеклата обществена информацията сочи, че и при 6-те съществени разновидността от финансовия разбор на Българска академия на науките тя е негативна, NPV е минус 2,3 милиарда лв., т.е. това е един несъмнено губещ план.
Усреднената стойност на електрическата енергия за целия експлоатационен интервал (LCOE) би трябвало да бъде наложително по-ниска от годишната усреднена борсова цена. Сравнението демонстрира, че печелившите разновидности в разбора на Българска академия на науките са при доста по-ниска усреднена стойност на електрическата енергия от АЕЦ «Белене» в сравнение с са оценките на всички други страни към 2020 за други нуклеарни централи, които предвиждат LCOE над 83 €/MWh.
Реалистични ли са опциите за привличане на задграничен вложител в този план и какви биха били неговите условия за вложение в подобен план?
При посочените дотук предпоставки опциите за привличане на задграничен вложител, който няма да изиска държавни гаранции за заема или за цената и количествата, обезпечено изкупувана от НЕК електрическа енергия (по дълготраен контракт – неизбежно условие на банките-кредитори), са оскъдни. Допълнителен пазарен риск за хипотетичния вложител съставлява и бъдещото унищожаване на функционалността „ единствен купувач”, изпълнявана до момента от НЕК. Тази неизбежна смяна в законодателството, обвързвана с либерализацията, ще аргументи други съществени проблеми – кой ще бъде новият пазарен „ партньор”, който наложително ще изкупува тези големи количества сила по закрепена цена за най-малко 15 години напред.
Вариантът 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй “ като корпоративен план за вложение на доставеното съоръжение не е ли по-реалистичен и какви са неговите преимущества от систематична позиция и позиция на риска за стопанската система ни?
Няма задоволително обществено налична информация за един план като АЕЦ „ Козлодуй “ 7 блок, с цел да се разяснява тази тематика.
За мен по-важният въпрос по-скоро е, за какво АЕЦ „ Белене “ е вероятен политически? Защото знае се, че в Европа се стартират планове, които нямат икономическа логичност, само че биват осъществени политически, само че за всеки един от тях са обществено ясни претекстовете. Не подобен е случая обаче на АЕЦ ”Белене”. Например, цената на построяването на АЕЦ „ Хинкли Пойнт - С “ в Обединеното кралство ще доближи рекордните 23 милиарда евро, а себестойността на електрическата енергия 104,52 /MWh (средната борсова цена във Англия за 2017 е единствено 51/MWh). Но тази централа се постанова заради масирано извеждане от употреба в енергийната система на редица остарели нуклеарни централи там. В по-широк аспект такива планове са и газовите геополитически планове като”Син поток”, „ Турски поток “ и „ Северен поток “. На процедура и АЕЦ „ Белене “ е политически план без икономическа целенасоченост, само че с към този момент изхарчени 1.5 милиарда
И опциите даже единствено за лансиране и подготовката за реализация на такива неефективни планове (свързани с големи разходи на обществени средства!) се коренят в редица недостатъци на българското общество, като:
държавния надзор върху енергийния бранш и неналичието на ефикасен надзор върху капиталовите политически решения;
неналичието на господство на закона, което е главната причина за свързването на политически и стопански ползи, реализиращи частен или непряк политически интерес;
неналичието на свободни медии, в които да тече разумен спор за изгодите и вредите от дадени политически решения, въз основата на който жителите да се осведомят и да образуват позиция.
ЦАУР разполага с експертен капацитет и бази данни и заявява подготвеност за присъединяване при разискване на тематиката за ново нуклеарно строителство в България, както и при разискване на разновидностите на една нова енергийна тактика.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град  Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък  Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница е на облага Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница е на облага  Светослав Георгиев, хотел Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателството с доста нововъведения  Победителите в Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински зелени здания Интервю Още Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план
Бившият министър председател Иван Костов, който управлява Центъра за летописи...
Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Бургас се приготвя за честванията на Йор...
Вече стартира подготовката на събитията в програмата за 6 януари (Йордановден) в Бургас, оповестиха от Общината. Празникът, именуван още Б...
Германец и българка бяха открити мъртви на... Тежка злополука затвори пътя Русе – Бяла... Ясен е първият противник на Гришо в Бризбън Христо Иванов за ветото: Позицията на през... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Откриха пет натрупа в къща в Нови Искър*
Пет натрупа - на двама мъже, две дами и момче, са били открити в къща в Нови Искър през днешния ден следобед, оповестиха от столичната полиция. Малко...
Съсед на убитото семейство в Нови Искър тв... Дневен хороскоп за 3 януари Джерард Бътлър честити новата година със с... 44-годишна жена е оповестена са търсене във... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Путин ще завоюва изборите в Русия въпрек...
Докато стоеше пред завода „ Горки “ в Нижни Новгород при започване на декември и заобиколен от служащи в сини якета, съветският п...
Ратифицирането на Истанбулската спогодба... Царското семейство посрещна новата година... Няколко новогодишни въпроса, до момента в който сме в... Българите - измежду най-тихите в Европа  www.expert.bg  Национална агенция за приходите София запечатва обекти на основни места в столицата Национална агенция за приходите София запечатва обекти на основни ме...  Англия с интерес към Транстихоокеанското съглашение Англия с интерес към Транстихоок...  Откраднаха най-скъпата бутилка водка в света (СНИМКИ) Откраднаха най-скъпата бутилка водка в с...  Кметът на Банско помолил екоминистъра да се заеме с проекта за Кметът на Банско помолил екоминистъра да...  www.iwoman.bg  Как да се предпазим от грип Как да се предпазим от грип  Помните ли по какъв начин ухаеше детството ни? Помните ли по какъв начин ухаеше детството ни?  Какво може да научим от таралежите Какво може да научим от таралежите  Как целуват другите зодии - част 1 Как целуват другите зодии - част 1  http://www.sportlive.bg  Стив Макларън предложи на Клоп неочакван заместител на Коутиньо Стив Макларън предложи на Клоп изненадва...  Ливърпул готви нов трансфер за 75 милиона евро Ливърпул готви нов трансфер за 75 милион...  Владо Николов притегли холандски национал в Левски Владо Николов притегли холандски национа...  Силен клуб може да върне Балотели в Серия А Силен клуб може да върне Балотели в Сери... Интервю Още Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план
Бившият министър председател Иван Костов, който управлява Центъра за летописи...
Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Нови Най-четени Най-коментирани Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план... 26 0 160-годишна черква в русенско село се разрушава... 53 0 Откриваме председателството със сурвакари и църковни песнопения... 78 0 В Елин Пелин означават Йордановден с мъжко хоро... 101 0 Израел има намерение да отпрати десетки хиляди мигранти... 58 0 Откриха пет натрупа в къща в Нови Искър* 6215 2 Съсед на убитото семейство в Нови Искър твърди, че Кети е открита мъртва 5773 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР