Бившият премиер и лидер на основната опозиционна партия в Чехия,

...
Бившият премиер и лидер на основната опозиционна партия в Чехия,
Коментари Харесай

Андрей Бабиш се готви за президент, но преди това ще се изправи пред съда

Бившият министър председател и водач на главната опозиционна партия в Чехия, Андрей Бабиш, е измежду главните спрягани имена около президентските избори през 2023. Сега обаче милиардерът е изправен пред друга борба, защото пражката прокуратура публично повдигна обвиняване против него за измама със дотации от Европейския съюз на стойност 2 милиона $.

Това надалеч не е първият сходен проблем, в който е забъркано името на Бабиш. Наричан чешкия Берлускони или Доналд Тръмп, той от години понася рецензии, че употребява политическата си позиция, с цел да преследва персонални ползи.

Имунитетът му е отнеман на два пъти

За да се стигне до настоящето следствие, чешкият парламент сне имунитета на депутата на 3 март. Обвиненията против него са свързани със селскостопанска плантация, която е получила евросубсидии при подозрителни условия. 

Субсидиите са ориентирани към дребни и средни предприятия, а фермата явно не дава отговор на условията, бидейки благосъстоятелност на конгломерата на Бабиш " Агрофест ", който има 250 компании в състава си. Политикът взема решение проблема, като в началото трансферира собствеността ѝ на родственици, а след приемането на средствата я връща назад на " Агрофест ".

Случаят датира още от 2007 година, като това е вторият път, в който имунитетът му е свалян по отношение на него. 

Позицията на Бабиш? " Никога не съм правил нищо нелегално в предишното или политиката. Ще го потвърдя в съда, " сподели той в понеделник и уточни, че обвиняванията са политически стимулирани. Все още няма избрана дата за провеждането на делото. 

" Досиетата " Пандора "

В края на предходната година Бабиш бе измежду имената, които се появиха в " Досиетата " Пандора " - най-големият теч на документи за офшорни сметки на сегашни и някогашни държавни водачи, политици и други обществени фигури. Разкритията на Международния консорциум за проверяваща публицистика демонстрираха, че някогашният чешки министър председател не е заявява собствеността си в офшорна компания, употребена през 2009 година за пазаруването на две вили в Южна Франция за над 14 милиона евро. 

Прехвърлянето на средства в офшорни сметки не е нелегално, то има за цел или данъчни облекчения, или запазването на анонимност. Според чешки специалисти, представени от The Guardian, схемата с офшорната сметка не е довела до особени данъчни облекчения за милиардера. 

Богатството на Бабиш е определяно на стойност 4.5 милиарда долара 



Роден в Словакия, той израства в фамилията на чехословашки посланик. Вече съвсем от десетилетие Бабиш се пази против съмненията, че е бил сътрудник на тайните служби през комунистическия интервал, като твърди, че името му е било записано без негово познание. Словашкият списък на чехословашката държавна работа откри документи, съгласно които псевдонимът му е бил " Агент Буреш " и се е включил непринудено в границите на две седмици, след като  с него са се свързали през 1982 година. 

Завършва Икономическия университет в Братислава, специализирайки в интернационална търговия. Кариерата му стартира от външнотърговската компания " Петримекс ", а през 1993 година се трансферира към дъщерната ѝ компания " Агроферт ", на която той става началник.

Макар бизнесът му да е фокусиран главно над сферата на селското стопанство, обсегът му доближава и до медиите. През 2013 " Агроферт " закупува правата на компанията " МАФРА ", която издава два от най-големите чешки вестници - " Lidové noviny " и " Mladá fronta DNES ". Под шапката на конгломерата са още най-слушаното радио в страната, " Импулс " и телевизионната компания " Óčko ".

" Недоволните жители " го вкарват в политиката. 

Пътят му натам започва през 2011 година, когато основава партията АНО (Акция на недоволните граждани) - съкращението значи " да " на чешки. Движението улавя разочарованието на популацията от тогавашното ръководство на страната и реализира бързи резултати. 

Бабиш акцентира бизнес достиженията си по време на своята акция, като твърди, че ще употребява опита си в тази сфера и при ръководството на страната. През 2013 се явява за пръв път на избори и АНО печели 18,65% от гласовете, което ѝ обезпечава място в ръководещата коалиция. Милиардерът получава поста на министър на финансите и вицепремиер с ресор " Икономика ". Пост, който не резервира до края на мандата си.

През 2017 е освободен като министър от премиера Бохуслав Соботка след дълга съдружна рецесия, подбудена от обвинявания против Бабиш в данъчни измами. 

Въпреки това АНО печели изборите през същата година с 29%, а президентът Милош Земан връчва правото за сформиране на държавно управление на милиардера. Партии отхвърлят да се включат в коалицията поради течащи следствия по негов адрес, само че Бабиш сформира държавно управление на малцинството и става министър председател на 6 декември. Превръща се в най-възрастния и най-богатия министър-председател на Чехия, както и в единствения, против когот е имало повдигнато обвиняване в закононарушение. Встъпвайки в служба, още веднъж получава имунитет и следствието се приключва. 



През януари 2018 година ръководството му прекъсва заради изгубен избор на съмнение, само че през юни Земан още веднъж го назначава за министър председател. Двамата са свързвани още от началото на новия век, като президентът трайно пази милиардера по време на всички проблеми, свързани с него.

В края на 2018 година синът му - Андрей Бабиш младши, дава малко изявление пред Seznam, в което твърди, че е похитен от татко си и бива арестуван срещу волята си в Крим. Според него това се случва заради връзката му с обвиняванията за корист с европейски дотации, за която през 2022 милиардерът следва да се изправи пред съда. Именно Андрей и сестра му Адриана са роднините, на които Бабиш трансферира фермата, с цел да я разграничи от " Агроферт " и да получи средствата.

Тогавашният министър председател реагира с пояснение, че синът му страда от шизофрения, напуснал е Чехия самичък и " полицията е направила следствие по случая, което е заключило, че няма данни за похищение ".

Отново следва сериозен политически напън за оставка на държавното управление на Бабиш, само че Земан изразява подкрепата си и показва, че в случай че бъде свалено, още веднъж ще предложи на предприемача да образува идващ кабинет. Вотът на съмнение се проваля поради липса на поддръжка от Комунистическата партия. 

През 2021 консервативната коалиция " Заедно " завоюва изборите с 27.8% от гласовете, а АНО остана втора. Президентът още веднъж изрази планове да връчи правото за образуване на държавно управление на АНО, защото разгласи, че няма да даде мандата на коалиция, а на най-силната единична партия. Без шансове да сътвори болшинство в Народното събрание, Бабиш не подхваща такава стъпка и остана в съпротива. 

Дори и по-късно отчаяние Андрей Бабиш бе избран отново за водач на АНО през февруари и се чака да се яви на президентските избори през 2023. Нещо, което остава под въпрос поради актуалното следствие против него. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР