Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че

...
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че
Коментари Харесай

Борисов пак се закле, че няма златни кюлчета

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов удостовери, че е извикан на разпит в прокуратурата по формираното досъдебно произвеждане, за което беше арестуван от Министерство на вътрешните работи. Разпитът е в понеделник, в 15 ч.

На брифинг в централата на партията Борисов отхвърли да дава отговор на въпроси, свързани с предприемача Васил Божков, като изрично отхвърли изказванията на Божков, че е получавал пари персонално от него или посредством някогашния финансов министър Владислав Горанов.

„ Това, което е значимо да се знае, че в никакъв случай, по никакъв метод, лев, евро, $, стотинка, в случай че някой би трябвало да ми е носил, е Горанов. Ако ми е донесъл, аз се кълна във внуците си, ще вървя, ще го кажа в понеделник същото, това го споделих и декември месец, когато беше първата акция да ни маскарят “, съобщи Борисов.  Той отрече и да се е срещал с Васил Божков в резиденция „ Бояна “.

Преди няколко дни стана ясно, че прокуратурата ще извика и Кирил Петков на разпит. Премиерът беше главен очевидец на службите на Министерство на вътрешните работи при акцията, осъществена по необходимост на 17 март.

От Софийската градска прокуратура (СГП) разпоредиха следствието на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени дейности по следствието, които е обективно допустимо да бъдат преповторени, да се проведат още веднъж по планувания в закона ред, с цел да бъдат валидирани.

След арестите на Бойко Борисов и неговите доближени юрист Менко Менков подаде тъжба в административния съд.

Защитникът на водача на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, по този начин и на другите партийни функционери - Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за нужда при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова.

" Заклевам се във внуциге си. Никога не съм имал златни кюлчета, в никакъв случай Горанов не ми е носил пари ".Това съобщи водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов на изключителна конференция с депутати на ГЕРБ и някогашния финансов министър Владислав Горанов. По думите му нареждането е било, като го арестуват, да го изведат с белезници пред медиите.

Борисов заяви пред медиите за своя прочит на нещата с неговия арест.  " След предишния четвъртък, в България всеки може да арестува всеки като каже, че е очевидец на нещо, на което не е очевидец ", сподели той. 

И напомни: " Във вторник тук беше посланикът на Украйна и ние им дадохме цялостна поддръжка. Казахме, че, в случай че държавното управление внесе искане в Народното събрание, ние ще го подкрепим. В сряда ние потвърдихме позицията си пред Порошенко. А в четвъртък ме арестуваха. Но може да сме афектирани, ние ще подкрепим, в случай че влезе такова решение в Народното събрание (б.р. - за Украйна). За разлика от Христовци и Атанасовци, които разрушават главните системи в правовата страна. Какво би станало, в случай че аз бях арестувал Станишев? Отидох в съда и свидетелствах на Станишев, че не може да не се сгреши при толкоз доста подписки и документи, които минават през един министър председател. А тук министър председателят става очевидец на човек по " Магнитски ". Сегашният министър председател е очевидецът. "

" Всички видяха, че това държавно управление не става. Откраднаха газа, чудят се по какъв начин да откраднат зърното, направиха тока, хляба, олиото в пъти по-скъпи, заплашиха младежите от ГЕРБ. Значи тези хора не се майтапят. Асен Василев ги заплаши от студиото на националната телевизия. А те ли провокираха опашките за олио в Белград, Скопие, Брюксел? Това ли ви е смяната, запитвам ви? Чух, че упрекват за неуспеха си редовите чиновници. Тъй като тече следствие, няма да споделям детайлности. Но те ме свариха на масата, с децата ми. Беше толкоз изненадващо. Претършуваха безусловно всичко - като почнаха от кухнята, дивани, чинии, тенджери, всичко. Оттам по двора, всичко пред детето се случва. Оттам където дремя - облекла, чорапи, всичко долу. И върви един и снима, белким да намерят нещо, злато и пари. Никога не съм имал златни кюлчета, в никакъв случай. И няма и по какъв начин да намерят като нямам. Никога Горанов не ми е донасял пари, в никакъв случай. Оттам просто хронологията - отново през двора, в по-високата къща - от гаражи, изби, по етажите, до таванското, от таванското надолу, отново в двора, и не могат да намерят нещо да покажат. Тефтери, всичко ", описа Борисов. И уточни, че това е цялата последователност " по какъв начин ме налетяха в къщи, мен. "

" Накрая подписват протокол за изземване и претършуване. И пишат - не се намират, не се намират, подписвам го и мисля, че си потеглят, а те ми споделят, че би трябвало да ме арестуват. 20 души, всичко живо тършуват. Взели курсанти, поемни лица от Симеоново. Аз треперех да не ми подмятат нещо. Едно златно синджирче, 15 грама, като каратист го имам... и ги запитвам кое е неотложността да ме арестуват. И аз го ударих на молба да пуснат колата да изляза да ме арестуват, с цел да не стане пердах в демократичната страна ", напомня Борисов.

" Приемам, че извършват заповеди, само че пред детето не трябваше да вършат такива работи ", отсече той. И попита какво е било неотложното, откакто 24 часа никой не ги е разпитал. 

" Целият проект е Петков да каже, че ме е арестувал, тъй като ще се върви на избори ", отсече Борисов.

Чу се за отчет за противозаконните дейности против нас, чу се и за отчет за нередности с европейските фондове, сподели при започване на брифинга на ГЕРБ Владислав Горанов.

" На 12 декември отправям отчет към Държавната финасова ревизия за инспекция по какъв начин се упражнява закона за хазарта. По-късно се открива, че хазартните оператори са отчели по-малки такси за образуване на хазартни игри. Тогава имаше и брифинг на държавната финансова ревизия и имаше отчет за това през 2020 година За втория отчет - неналичието на доверие в организацията за финансова ревизия, Асен Василев подрежда нова инспекция. Но надали тези две години са задоволителни за съображение - дейности по необходимост. Опитът на членове на изпълнителната власт по противозаконен метод да се саморазправят с опозицията, не е смяната на българското правораздаване, която се очактва от българското общество. Ще помоля господин Дончев да разяснява този отчет, който се показва като съображение за навлизане по тъмни доби ", уточни Горанов.

" Ако арест на водача на опозицията, разпореден и по свидетелски показания на министър-председателя несъмнено издава властнически декрет, основанията за сходен арест демонстрират тотална институционална неначетеност ", отсече Томислав Дончев.

" Из медиите циркулират показанията на Петков. Докладът на организацията по финансов контрол се смесва с някакъв различен отчет, който не се знае дали съществува. Безкрайно несвоевременно е АДФИ да ревизира пари от Европа. Ако има пропуск в работата на българските инспектори, това го установяват инспекторите от европейската комисия и това води до блокиране ", сподели още Дончев.

" Ако съществуа подобен отчет, дано забележим какво се твърди в него. Част от твъдренията на господин Петков, не дават отговор на истината, включително за това, че поръчки имало с един претендент. Сигурно такива процедури са 1-2 %. Т.е. един отчет се смесва с различен и се арестува представител на опозицията. Но тук има друга вреда - министър-председателят да разяснява личната си контролна система носи вреда. Не бих се учудил, единствено на база думите на г.н Петков да се стигне и до блокиране на европейските средства, щом българският министър-председател твърди, че контролната система не работи ", продължи той.

" Правителството се провали ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

" В кашата като че ли се размива един доста явен факт и очевидностите не постоянно са забележими. Просто и ясно е какво се случи в четвъртък. По предписание на премиера, министърът на вътрешните работи, без доказазателства и в нарушаване на всевъзможни закони, арестува водача на опозицията. Кой ще поеме отговорност за тази акция? Дължи се отговор на всички, на Европейска комисия, на Екологичен потенциал. Поставя се под въпрос правова страна ли е България. В този смисъл карцерът на водача на опозицията, той е удар против европейската вероятност на България ", разяснява Тома Биков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР