Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е разследван

...
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е разследван
Коментари Харесай

Борисов е в ареста на 7 РПУ, вътрешният министър Бойко Рашков отказа коментар

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е разследван за изнудване на предприемача Васил Божков. Борисов продължава да е в ареста на столичното 7 РПУ. Вътрешният министър Бойко Рашков отхвърли да разяснява задържането. Прокуратурата опроверга първичното известие на вътрешното министерство, че следствието против Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е поради европейски планове. От Софийската градска прокуратура оповестиха, че са получили документи от Главна дирекция на националната полиция и следствието е разпределено на прокурор Мария Нейчева.

От Министерство на вътрешните работи разпространиха известие, че акцията е извършена в осъществяване на законовите полицейски задълженя. П

В 10:01 ч. в Софийската градска прокуратура е получен факс от проверяващ служител на реда в Главна дирекция " Национална полиция ", че е формирано досъдебно произвеждане за изнудване. Престъплението било осъществено от 2014 година до декември 2019 година и предизвикало обилни имуществени вреди. Твърди се още, че е осъществено от длъжности лица или с присъединяване на такива. Прокуратурата е известена, че за период от 24 часа са арестувани Бойко Борисов, Владимир Горанов и Севдалина Арнаудова. В Парламента вътрешният министър отхвърли да дава отговор на публицисти за арестите нощес, а депутатите от " Продължаваме промяната " му направиха жив щит, с цел да го предпазят от медиите.



Обискът в дома на Борисов е почнал нощес към 20:00 часа. В 21:12 ч. на публицистичните електронни пощи беше получено известие от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, в което се споделя, че Националната полиция организира огромна акция по 120 случая на Европейската прокуратура в България и към този момент арестувани са Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова и Менда Стоянова. Адвокатът на Борисов Менко Менков съобщи нощес, че повече от час и половина полицията не го е пускала в дома на клиента му и не е участвал на обиска.

" Беше завършило претърсването. Протокола е в мен, нищо не са иззели, макар че са го правили по необходимост. Досъдебното произвеждане е формирано през днешния ден. От 17 март, номер 47. Няма позволение на съд за претършуване. В рамките на 24 часа би трябвало да желаят утвърждение от съда. Ще забележим на следващия ден кой съд какво ще им утвърди. Самите полицейски чиновници не ми дадоха никаква друга информация, те не знаят за какво са пратени и какво проверяват ", съобщи Менко Менков, юрист на Бойко Борисов.

Малко след 22:30 ч. Борисов беше изведен от вкъщи си и откаран в Главна дирекция " Национална полиция ". Там към този момент в наличието на юрист Менков на някогашния министър председател е връчена заповед за 24-часово задържане по закона за Министерство на вътрешните работи.
Разследването било по сигнал на " Боец " от месец декември. По него Борисов към този момент е давал пояснения, сподели юрист Менков.



" По същата кореспонденция е формирано досъдебното произвеждане. Преписката, по която полицията прави инспекция не е подадена и до момента не е докладвана на прокуратурата. От през днешния ден е формирано досъдебно произвеждане, като това, което разбрах е, че първото деяние по следствието е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на очевидец. Има задържане за 24 часа по член 72 от ЗМВР. В основанието за задържане е посочено текста от Наказателен кодекс по член 213а за изнудване. Но не написа кое лице е изнудвано от господин Борисов, по кое време е изнудвано защо, по какъв начин и по какви аргументи ", сподели още адв. Менко Менков.

Малко след задържането на Борисов във Facebook профила си хазартният предприемач с 19 обвинявания Васил Божков се похвали, че някогашният министър председател е арестуван след негов сигнал и показания, които бил дал пред Европейската прокуратура през последния месец. Според източници на " По света и у нас " Божков е давал пояснения посредством скайп по време на инспекцията, която е правена от Националната полиция. В серия от свои изявленията и изявления в обществената мрежа Божков твърди, че някогашните ръководещи му желали всеки месец по 10% от приходите от хазартния му бизнес. Обиск е осъществен и в дома на Севдалина Арнаудова.

" Казаха, че би трябвало да създадат обиск на къщата. Питах ги документ имат ли някакъв, заповед. Казаха, че нямат и споделиха, че е по необходимост. Помолих ги да изчакат, защото желаех да приказвам с юрист и те споделиха дано да се обадя, само че няма по какъв начин, би трябвало да влязат. Влязоха у дома към 20:20 ч. и до 2:20 ч. през нощта вършиха обиск на къщата. Пред детето бяха към 10 служителя на реда ", съобщи Делян Димитров, брачен партньор на Севдалина Арнаудова.

Още нощес, разбрали от медиите, че служители на реда са влезнали за обиск в дома на Борисов, пред къщата му пристигнаха депутати и деятели на ГЕРБ.

" Хляб и зрелища. Тъй като хлябът е безценен, зрелищата са явно безвъзмездни. Това се случва сега, само че оттук насетне следствията за държавното управление ще са съществени ", съобщи Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

След отвеждането на Борисов в постройката на Националната полиция, съпартийците му се реалокираха да стачкуват там.

" Целта на това, което се случва е хората да се опасяват, да не задават въпроси, да не питат доста. Наш дълг като политици, още повече като жители, е да покажем, че не ни е боязън. Това е огромната ни цел, огромната ни задача за през днешния ден. Защото другояче това ще продължи. Скоро и на Вас някой може да ви се скара да не задавате неправилни въпроси ", съобщи Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ ", съобщи Михаил Екимджиев, юрист.

Също нощес пред кореспондент на Българска национална телевизия по телефона Менда Стоянова съобщи, че е в дома си и е шокирана от известията, че е арестувана. Тази заран юрист Михаил Екимджиев удостовери, че също е разговарял с нея.

" Адвокатът на Борисов - Менко Менков, не е бил позволен близо половин час, което без подозрение е нарушаване и оставя горчив усет. Както и обстоятелството, че госпожа Менда Стоянова от медиите схваща, че е задържана и ме питаше в каква процедура се намираме и какво става, тъй като това е брутално нарушаване на презумцията за невиновност и по тази причина евентуално ще има дело против Министерство на вътрешните работи в България или Страсбург ", съобщи Михаил Екимджиев, юрист.

Адвокатът на Борисов Менко Менков съобщи, че ще апелира пред съда задържането на някогашния министър председател.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР