Бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане

...
Бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане
Коментари Харесай

Пламен Георгиев с отворено писмо за оставката си

Бившият ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев разгласи претекстовете за оставката си.

В отворено писмо до медиите той декларира, че като ръководител на Комисията не мога да си разреша една „ тераса “, хиперболизирана до чутовни размери посредством тенденциозна акция, дирижирана от наранени от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ.

"Не мога да разреша и моето семейство да бъде подложено на сходни офанзиви, зад които не стоят обстоятелства и доказателства за престъпления, а нечии финансови и политически ползи.

Именно по тази причина взех решение да подам оставката си и да се отдръпва. Правя го най-много с вярата, че това ще даде на Комисията нужното успокоение да продължи и отсега нататък борбата си за господство на закона и възтържествуване на правдата, от която има потребност цялото общество ", показва Георгиев.

Ето и цялостния текст на обръщението му до медиите:

Уважаеми представители на медиите,

Това е може би най-трудното изказване, което в миналото съм правил. Не тъй като не съм спазвал закона и моралните правила, а в противен случай – тъй като при всичките си дейности съм се водил точно от тях. Винаги.

На 4 април 2019 година прокуратурата разпореди на Национална агенция за приходите осъществяването на цялостна финансова и документна инспекция на добитото от мен и моето семейство имущество за последните 6 години. Данните от тези инспекции към този момент са ясни и те изрично потвърждават, че престъпления от моя страна няма.

Детайлно бе проучен всеки лев, получен и разходван от мен и фамилията ми за тези 6 години, както и цялостната документи по пазаруването, ипотекирането и декларирането пред страната на фамилното ми жилище.

Резултатите от тези инспекции са следващото доказателство за това, че думи като „ чест “, „ морал “ и „ правомерност “ не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път.

Радвам се, че всички въпроси на медиите получиха своя отговор и към днешна дата няма неизяснени елементи, които да оставят подозрение за нещо неправилно. Винаги съм изповядвал вярването, че медиите са основният медиатор сред нас, представителите на държавните институции и жителите, и по тази причина считам, че най-лошият въпрос е незададеният.

Както предопределение на медиите е да питат, по този начин и обвързване на обществените лица е да дават отговор почтено и честно. В резултат от завършените инспекции, към този момент е изрично потвърдено, че:

- Не съм купувал на ниска цена, а на пазарни цени и парите ми имат потвърден генезис.
- Не съм купувал от свързани лица и не съм употребявал служебното си състояние, с цел да получа по-ниска цена.
- Не съм променял данъчни оценки.

- Терасата-покрив не е моя благосъстоятелност, а обща част, неподлежаща на обявление и не може да бъде предмет на прехвърлителни покупко-продажби и придобивна отминалост, според тълкувателно решение № 34 от 15.VIII.1983 година по гр. д. № 11/83 година, Общо събрание на гражданските колегии, а фактът, че изход към нея има единствено от купения от мен през 2017 година парцел, се дължи на архитектурен план, утвърден през 2007 година от основния проектант на община Слатина.

- Всички инспекции на районната администрация, в това число и по сигнали от 2012 година ясно демонстрират, че даже да има противозаконни обекти върху терасата-покрив, строителството им е осъществено преди 2017 година - т.е. преди аз да придобия парцела.
- Не съм ипотекирал обща част – този факт бе доказан и от публично известие на банката, въз основата на договорната ипотека.

- Проверка по отношение на имотното ми положение в никакъв случай не е осъществявана от КПКОНПИ, а от Национална агенция за приходите, по предписание на Прокуратурата на Република България.

Въпреки че не за първи път разгласявам тези обстоятелства, те бяха неглижирани. Надявам се този път да бъдат чути.

Гражданите имат право да знаят не просто по какъв начин се разходват обществените средства, а и какво действително прави всяка една държавна институция, както и какъв човек я управлява.

Точно по тази причина адмирирам откровено всеки заложен журналистически въпрос, посредством който обществото може да получи цялостна информация за имущественото положение както на представителите на властта, по този начин и на хора като мен, заемащи управителни постове в основни за запазване ползите на страната звена.

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество е тъкмо такава институция – основана и ръководена до момента с единствената цел да се противодейства на проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

За късото време, в което КПКОНПИ съществува, тя потвърди освен у нас, само че и в интернационален проект, че една комисия може да организира доста и тежки борби в интерес на страната и жителите й.

Логично - положителната работа на КПКОНПИ докара до отрицателна реакция от страна на засегнатите от нашите дейности проверявани лица. Все хора с пари и власт, насъбрани на гърба на страната и жителите й, които без съмнение популяризират клюки и неистини в опит да избягат от възмездието за закононарушенията си.

За мен и ръководената от мен институция обаче постоянно е било значимо не мнението на хора, престъпили закона, а възтържествуването на правдата. И резултатите от работата ни не останаха незабелязани от евроатлантическите ни сътрудници, които дават висока оценка за дейностите на КПКОНПИ до момента.

Благодарение на напъните на комисията, както и на взаимоотношението ни със законодателната, изпълнителната и правосъдната власт в страната сполучливо бяха затворени и главите „ Нормативна уредба “ и „ Борба с проведената престъпност “ от европейския Механизъм за съдействие и оценка.

Това са все доказателства, че за едната година от съществуването си КПКОНПИ съумя да се утвърди като работещ модел за борба с корупцията и престъпността - институция, давана от сътрудниците ни като позитивен образец в останалите страни-членки на Европейския съюз, само че търпяща у нас небивали по размерите си удари и офанзиви.

Това са офанзиви, трансформирали се и провеждани като лични акции против мен, които надали ще спрат. Въпреки ясните доказателства, че не съм погазвал закона.

Като ръководител на Комисията не мога да си разреша една „ тераса “, хиперболизирана до чутовни размери посредством тенденциозна акция, дирижирана от наранени от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ.

Не мога да разреша и моето семейство да бъде подложено на сходни офанзиви, зад които не стоят обстоятелства и доказателства за престъпления, а нечии финансови и политически ползи.

Именно по тази причина взех решение да подам оставката си и да се отдръпва. Правя го най-много с вярата, че това ще даде на Комисията нужното успокоение да продължи и отсега нататък борбата си за господство на закона и възтържествуване на правдата, от която има потребност цялото общество.

Надявам се и че досегашните офанзиви няма да бъдат трансферирани върху идващото управление на Комисията. Вярвам, че Народното събрание ще одобри моята оставка, с цел да може оптимално бързо Комисията да се върне към нормалния си темп на работа, в полза на жителите и страната.

С почитание: Пламен Георгиев

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР