Бившият председател на КПКОНПИ и настоящ прокурор във ВКП Сотир

...
Бившият председател на КПКОНПИ и настоящ прокурор във ВКП Сотир
Коментари Харесай

Сотир Цацаров е завел дело срещу Кирил Петков за 15 000 лв.

Бившият ръководител на КПКОНПИ и сегашен прокурор във ВКП Сотир Цацаров е завел гражданско дело против премиера Кирил Петков, оповестява.
Още по темата
Цацаров претендира да получи 15 000 лева обезщетение за непозволено увреждане по Закона за отговорностите и договорите, който гласи, че " всеки е задължен да поправи вредите, които отговорно е предизвикал другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане виновността се допуска до доказване на противното ".

Според някогашния основен прокурор, министър-председателят му е предизвикал вреди на 14 януари, когато се включи в новините на bTV, с цел да заяви, че е лишен достъпът му до класифицирана информация. Цацаров изяснява в исковата си молба, че министър председателят е внушил, че той е подал оставка като началник на КПКОНПИ поради отнетия допуск. Всъщност обаче не било по този начин, тъй като той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна загадка.

" На 14 януари 2022 година, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на организацията Станислав Станчев. Час и половина преди този момент, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа с довода, че съм се " провалил на контрола за надеждност ". По този мотив разгласих своя позиция, която подкрепям напълно ", декларира тогава Сотир Цацаров.

Потвърждавам още един път, че отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението, което имам като някогашен арбитър и основен прокурор към Агенцията и към чиновниците в нея, прибавя още някогашният началник на КПКОНПИ.

От неговите пояснения се разбра, че мотивът да остане без допуск е абсурдът " ЦУМ-гейт ". Цацаров изиска и прокуратурата да го ревизира, поради думите на премиера Кирил Петков, че " има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата ". Прокуратурата го стори със забележителна експедитивност и отхвърли да го проверява.

Цацаров е завел дело за 15 000 лева и против някогашния боен министър Бойко Ноев. Поводът е изявление на Ноев пред bTV, в което той споделя, че " Бойко Методиев Борисов дружно с Гешев и Цацаров са главните проводници на съветското въздействие в България. Опитите и саботирането на следствията на терористичната и подривна дейност на съветските специфични групи в България, гърмежите в българските оръжейни фабрики, тровенето на български жители, съветския " Турски поток ", прекъсването на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е директно въздействие на съветската страна в България посредством български политици ".

Справка в деловодните регистри демонстрира, че тази искова молба е оставена без придвижване в края на предходната седмица. Съдът е дал едноседмичен период на Цацаров да в профил пропуски в нея. Като да вземем за пример това, че не е показал адреса на Бойко Ноев, а чака съдът да го намери служебно. Не е платил и държавната такса от 80 лева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР