Бившият председател на Европейския съвет и нов премиер на Полша

...
Бившият председател на Европейския съвет и нов премиер на Полша
Коментари Харесай

Защо обществените медии в Полша са залог за правителството на Туск

Бившият ръководител на Европейския съвет и нов министър председател на Полша Доналд Туск е изправен пред съществени провокации в ръководството на страната си.

Поел управлението на съдружния си кабинет едвам в края на декември, в този момент Туск се пробва да освободи публичните медии от политическия надзор на партията " Право и правдивост " (PiS), която управляваше преди него.
В края на предходната година държавните медии бяха сложени в положение на разпродажба, с цел да се улесни тяхното преструктуриране.

Решението беше стимулирано с това да се подсигурява действието и преструктурирането на публичното радио и публичната телевизия и на полската новинарска организация ПАП. Новият полски министър на културата увери, че положението на разпродажба може да бъде анулирано във всеки един миг от притежателя на фирмите, който е страната.

Решението беше взето по-късно на президента Анджей Дуда, съдружник на отстранените от власт популисти, да наложат несъгласие на отпущането на дотации за публичните медии, чиито управителни екипи бяха сменени от новото проевропейско държавно управление на Доналд Туск.

В резултат, популистите стачкуваха, а част от техните депутати даже окупираха офисите на малкия екран и на организация ПАП в отвод да признаят новия управителен екип.

Това обаче е единствено началото на борбата на Туск да откъсне Полша от PiS, упреквана в отклонение на страната към авторитаризъм по време на осемгодишното си ръководство,  отбелязва в разбор по тематиката Euronews.

Но може ли Туск, който е деец в политиката, да обърне негативите от тяхното завещание в интерес на Полша?

Професор Алекс Шчербяк, учител по политика в университета в Съсекс, изяснява, че съгласно поддръжниците на Туск, PiS е подкопала демокрацията в Полша.

От PiS отхвърлят и настояват, че " дейностите на настоящето държавно управление - да вземем за пример уволнението на управлението на полските публични радио и телевизия – са властнически ".

Макар че към момента не се е трансформирала в систематичен проблем, автократичната корупция частично си проправи път в политическата система на Полша, откакто PiS завладя партийно правосъдния съвет и публичните медии.

Това твърди Войчех Пшибилски, ръководител на полската фондация Res Publica. Според него, властническият завой е бил вероятен при предходното държавно управление, тъй като PiS е спечелила " нормално болшинство " на изборите през 2015 година, което ѝ е разрешило да преодолее механизмите за балансиране на властта, които биха могли да застанат на пътя ѝ.

Сега обаче нещата са разнообразни.

" Новото държавно управление още веднъж е формирано от няколко партии - плурализмът е възобновен във всички клонове на властта ", споделя Пшибилски, като допуска, че вследствие на това изискванията за демокрацията може да се подобрят.

За Туск обаче следва да се сблъска с доста трудности.

По време на ръководството си PiS назначи свои съдружници на редица постове. Много от тях са предпазени от конституцията или за освобождението или замяната им е належащо законодателство. Това включва близо 3000 съдии, които бяха назначени от 2018 година насам.

Новото държавното управление на Туск се пробва да промени това.

Президентът Дуда и съдружник на PiS желае полската държавна телевизия да се ръководи от орган, наименуван Национален медиен съвет, в който има болшинство от назначени от " Право и правдивост ", добавя Шчербяк пред Euronews.

Той допуска, че е належащо законодателство за разформироване на този орган, само че то може да бъде гласувано от Дуда, а държавното управление на Туск не разполага с болшинство, с цел да отхвърли ветото му.

В резултат, Шчербяк счита, че Туск се пробва да откри заобиколен път, който не включва законодателство, макар че професорът по политика прибавя, че " даже някои критици на " Право и правдивост " считат, че това е подозрително от правна и етична позиция ".

През 2025 година в Полша предстоят президентски избори, което значи, че Туск може да се надява на по-различно развиване на обстановката при избор на нов държавен глава.

Коалиционното му държавно управление обаче е извънредно разнородно и в множеството случаи е обединено само от опозицията си против PiS.

Дори в случай че членовете на обединението съумеят да реализират единодушие по главните си цели, измежду които е основаването на специфични парламентарни комисии, които да проверяват хипотетичните злоупотреби с власт от страна на " Право и правдивост ", предходното държавно управление евентуално ще се бори с всички сходни обвинявания.

Същевременно, Полша остава разграничена в своята същина - и то освен в ръководството.

" Най-фундаменталните разногласия евентуално ще бъдат по морално-културни въпроси като абортите, където обединението е разграничена ", изяснява Шчербяк.

Правителството на Туск да вземем за пример към този момент се отхвърли от предизборното си заричане за коренно увеличение на необлагаемите налози.

Извън Полша, външнополитическите проблеми за Туск също се задълбочават, а най-сериозният е войната в Украйна.

" Най-важният приоритет, както го дефинира това държавно управление, е да активизира цялостната поддръжка на Запада за украинската победа ", споделя Пшибилски и прибавя: " Руската експанзия е екзистенциална опасност за Полша и източния фланг на НАТО ".

" Най-голямото предизвикателство ще бъде да се балансират обществените финанси в този подтекст. Предизборните обещания водят до спомагателни обществени разноски, до момента в който военните нарастват още по-бързо. ", добавя специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР