Бившият председател на Европейския съвет и настоящ председател на Европейската

...
Бившият председател на Европейския съвет и настоящ председател на Европейската
Коментари Харесай

Туск поиска ЕНП да изгони партията на Орбан

Бившият ръководител на Европейския съвет и сегашен ръководител на Европейската национална партия Доналд Туск изиска политическото семейство да изгони ръководещата в Унгария " Фидес ".

Той насочи апела, откакто Народното събрание в Будапеща даде на премиера Виктор Орбан специфични пълномощия за периода на изключителното състояние поради ковид, което обаче няма последна дата. Действията на Орбан подтикнаха и 13 европейски страни да излязат с обща декларация, с цел да изразят безпокойствие от случилото се.

В писмо до Европейската национална партия Туск упреква Орбан, че " употребява пандемията с цел да построи страна на непрекъснатото изключително състояние, " а това е " морално недопустимо ", оповестява " Евронюз ". Копие от писмото бе оповестено в " Туитър " от сътрудник на малкия екран.

ЕНП остава разграничена за това дали " Фидес " би трябвало да е част от групата, откакто предходната година участието ѝ бе замразено като компромисен вид за завършек на скандал с антиевропейски плакати в Унгария. Първото решение бе взето за шест месеца, само че все още е удължено за неустановен период.

Туск визира тематиката и във видеообръщение, оповестено в " Туитър ", където той разяснява както дейностите на Орбан, по този начин и потребността от общоевропейски отговор на рецесията.

In this time of pandemic, we need more Europe, not less https://t.co/FOLahqZRT0
- Donald Tusk (@donaldtuskEPP) April 1, 2020

" Извънредните ограничения " са оправдани в подобен миг, само че не и " в случай че се злоупотребява " с тях. Извънредното състояние " не трябва да укрепва властта по отношение на жителите ". Да се употребява пандемията за създаване на " страна на изключителното състояние " е недопустимо.

" Много от вас, даже да са подлагали на критика Орбан за предходните му решения, не се съгласиха " Фидес " да бъде изгонена от политическото ни семейство, " означи той. Сега приоритет е пандемията, само че " ще пристигна моментът, когато още веднъж ще би трябвало да премислите позициите си. "

Критиките му обаче надалеч не бяха ориентирани единствено към Орбан. " Първото ясно политическо умозаключение след два месеца пандемия на континента ни е: повече Европа, не по-малко. Битката против пандемията не може да има народен темперамент. Вирусът не почита граници, той е космополит. Трябва да стартираме с незабавни подготовки за всеобщо произвеждане на ваксини, " сподели Туск във видеото.

Той подлага на критика метода на пропагандата против европейското едиствно и закъснелите реакции като знак на разпадащ се Европейски Съюз. Съюзът в същото време " не може да бъде план единствено за положително време, тъй като няма да оцелее при идната стихия, " сподели Туск. Според него полемиките за така наречен " коронаоблигации " би трябвало да продължат в добър дух. " Ще победим вируса, само че не е несъмнено дали ще оцелеем като общественост. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1405)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР