Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър

...
Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър
Коментари Харесай

Агенцията за българите в чужбина най-вероятно ще стане министерство

Бившият ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев (вдясно) е в ареста поради подозрения за корупция при издаване на удостоверения на непознати жители за български генезис

© Николай Дойчинов " Всичко е ясно, ще закрият организацията " - по този начин депутатът от Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов обобщава полемиката в парламентарната комисия за българите в чужбина в сряда в късния следобяд. Той и сътрудника му от придвижването Танер Али обаче държат да подчертаят, че оферират на нейно място да се сътвори министерство. Същото желаят и от Вътрешна македонска революционна организация, в случай че не съумеят да запазят организацията.

" Имате нашата поддръжка, постоянно можете да разчитате на Движение за права и свободи ", твърдят Ахмедов и Али един след различен изпълняващия активността ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров. На процедура той е единственият оживял от управлението на структурата - ръководителят Петър Харалампиев и основният секретар Красимир Томов са в ареста поради подозрения за корупция при издаването на удостоверения за български генезис. Този документ разрешава непознатите жители, кандидатстващи за български паспорти да минат по най-късия път през институциите.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В сряда Владимиров, който от 2011 година е в организацията - първо като основен секретар, а след това като заместник-председател, споделя на депутатите от отрасловата комисия какви са компликациите пред него. " Има голяма степен на субективизъм при преценката на валидността на удостоверенията за генезис в един или различен представител на властта ", споделя най-после той, откакто изяснява, че в съвсем нито един от настоящите закони организацията не попада, а какво остава за критерии за издаването на въпросния документ. Дори в устройствения устав на организацията не написа по какъв начин се действа с изключение на " ръководителят удостоверява генезис ".

От думите му излиза наяве, че има разминаване сред ДАБЧ, Министерството на правораздаването и вицепрезидента (който най-после издава указа) в разбирането въз основа на какво би трябвало да се получава уверение за генезис. Най-често то се издава от организации на българи в чужбина, приети от организацията, или пък документи, издадени от църковни общности, само че също и при потвърдени роднински връзки с български жители. " Ето сутринта идва Мария Иванова Заркова, която няма документи, само че кандидатства поради първи братовчед. Мога да й издам уверение по косвени признаци, само че когато документите стигнат до вицепрезидента, ще получим отвод, тъй като не е родственик по възходяща линия. Ще ми назначат инспекция ", описа Владимиров. Ако пък й откажел напряко, по какъв начин щял да я убеди да работи за българщината, да учи в България и така нататък " Получава се шизофренна работа на ръководителя ", обобщава той.

Според Владимиров законът за българите зад граница, признат преди 18 години и " без нито една корекция ", е " нерелевантен към днешната реалност ". Към него по този начин и не е признат устав за приложението му, а съществуването на организацията въобще не е отразено. Оплака се и от дребен административен потенциал - 15 души профилирана администрация обработват заявките за удостоверения, което не е единствената им активност. От 2010 година, когато за първи път организацията получава тази задача до момента, са прегледани документите на 126 000 души, а са издадени 200 000 удостоверения за генезис - с цел да получат българско поданство или позволение за непрекъснато престояване в страната. В същото време от 2002 година до момента организациите на българите зад граница са нарастнали от 250 на 1000, а с тях не остава потенциал да се работи. Според Владимиров българите в чужбина са над 2 млн. души. " Разчитам да разгледате законодателството и да се откри механизъм институциите да признават документите ", обръща се той към депутатите.

Вместо отговор обаче се заформя дребен, само че натоварен скандал сред ръководителя на комисията Андон Дончев ( " Воля " ) и зам.-председателя Юлиан Ангелов (ВМРО) с поддръжката на някогашния ръководител на ДАБЧ, а в този момент народен представител Борис Вангелов (ВМРО). " От " Воля " имахме законопроект при започване на мандата, само че така наречен патриоти не го поддържаха ", сподели Дончев. " Ние имахме още предишния парламент, само че мандатът завърши предварително ", отвърна Ангелов. " Щяхте тук да вършиме работна група, да реализираме консенсус, само че още нищо не сте направил ", не му остана задължен той. " Не ви подкрепихме, тъй като законопроектът не облекчаваше работата на организацията ", даде едно рамо на сътрудника от Вътрешна македонска революционна организация и Вангелов. Той подвигна броя на българите зад граница с още два милиона - с изключение на тези, които имат поданство, имало и етнически. Дончев обаче продължи да хвърля съчки в огъня - " слушам хора, които би трябвало да ръководят сега, да приказват като че ли са в съпротива ", захапа той представителите на патриотите. " Очаквам да си подадете оставката след простотиите, които наговорихте при визитите в чужбина. Ще си упражнявате съветския език при българите в Украйна ли, или ще се извинявате за бомбардировките на НАТО в Македония и Сърбия ", скочи Ангелов. " Не виждам причина да си подам оставката ", отсече Дончев.

Наложи се Танер Али да успокои ситуацията - " да обсъдим по какъв начин законово организацията да си извършва отговорностите ". Според него би трябвало да има явен правилник, въз основа на който да се издават удостоверенията за генезис. " Не може Ахмед Ибрямович от Косово с документ от църквата да е с българско родословие, извинявайте ", споделя Али. Той първи непосредствено слага най-актуалния въпрос - дали организацията ще продължи да съществува, или ще бъде закрита, както се схваща от едно изявление на премиера Бойко Борисов, оповестено в стенограма от съвещание на държавното управление. Министър-председателят е упълномощил да се търсят разновидности структурата да бъде закрита. " При някои от нашите съседи има министерства за сънародниците им зад граница ", включва се и Ахмед Ахмедов и приканва да се създаде декларация на Народното събрание, с която да се упорства организацията да остане и дори да се развие.

Тук Дончев връща диалога към доказването на български генезис. " Защо да не го създадем на териториален симптом, а не през родство ", споделя той. Пред " Капитал " по-късно даже добави - " Какво от това, че 20-30 души от Украйна или Молдова, които не са със строго български генезис, ще получат паспорти, стига да не са престъпно проявени ". Освен това прецизира, че не основал работна група, както заречен, тъй като по същото време такава направила министърът на правораздаването Цецка Цачева. " Беше ми подсказано, че ще се одобри единствено това, което излиза от Министерски съвет ", твърди Дончев в своя отбрана.

Позицията на Вътрешна македонска революционна организация е, че организацията не би трябвало да бъде закривана поради следствието, тъй като " по същата логичност и община " Младост " да я закрием ", споделя Юлиан Ангелов. Ако въпреки всичко това е волята на държавното управление, партията ще упорства за основаване на министерство. То би трябвало да се занимава с изключение на с удостоверенията с политиките в културната област и в образованието на българите зад граница и надлежно да консолидира бюджетите, които в този момент се отпускат за това, само че са разхвърляни в разнообразни министерства. Ангелов дава за образец Гърция и Унгария. И се включва в наддаването - българите зад граница не са четири милиона, а доста повече. Само два милиона са в Западните Балкани, а пък има и в Украйна, Молдова...

Андон Дончев още веднъж го стопира - има логичност, твърди той, само че съгласно него е по-добре политиката в културата да се реализира от съответното министерство, а организацията единствено да координира активността. А Евгений Будинов от ГЕРБ не устоя - " в случай че имаше толкоз войводи, от дълго време да се бяхме освободили от турско иго ", на което всички реагират с втренчени погледи. Той предлага да се стартира оттова - броене какъв брой са българите зад граница.

Накрая Движение за права и свободи поставя точката на разискванията със заключението на Ахмедов за ориста на организацията. Пред " Капитал " след края на полемиката Владимиров не се ангажира какво избира да се случи, само че сподели, че в случай че организацията се резервира в настоящия си тип, по-скоро би трябвало да не издава към този момент удостоверения за генезис. На въпрос дали това би трябвало да прави Министерството на правораздаването, той разяснява, че в случай че има явен правилник, може да се мине и без тях.

От коя институция да пристигна самодейността за законодателното споразумяване на проблемите обаче по този начин и не стана ясно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР