Бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров се шокирал

...
Бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров се шокирал
Коментари Харесай

Свидетел пред съда: Кирил Петков срина Цацаров

Бившият ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров се шокирал доста, когато на 14 януари т.г. тогавашният министър председател Кирил Петков разгласи от телевизионния ефир, че той е обезсърчителен и допускът му до класифицирана информация е лишен.

Това описа в Софийския градски съд шефката на пресцентъра на КПКОНПИ Малина Александрова. Тя се яви като очевидец по делото за вреди, което Цацаров заведе против Кирил Петков по случая.

Според нея Цацаров бил срутен след изказванията на Петков, получил кръвоизлив в окото, отказвал против дни наред. Той се чувствал зле и считал, че цялата му кариера е потъпкана, стана ясно още от показанията на някогашната му служителка.

Адвокатите на Петков я попитаха дали постоянно се случва Цацаров да изпада в сривове. Александрова изясни, че работи от дълги години с него и до тогава не го е виждала в такова положение.

Тя свидетелства още, че Цацаров имал желание да подаде оставка като началник на КПКОНПИ месец преди Петков да разгласи, че допускът му е лишен. Мотивът на Цацаров бил, че не желае да е разменна монета за политиците. В последна сметка Цацаров анонсира оставката си ден преди Петков да разгласи, че е останал без достъп до секретна информация.

Искът на Цацаров

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на персоналния и професионален престиж, достойнството и достолепието, както и психически и физически дискомфорт, терзание, безпокойствие и тревога в резултат на негови изказвания, направени на 14 януари 2022 година

" Радвам и поздравявам ДАНС и българските служби за сигурност по този начин да покажат решителни дейности, че всякога когато те виждат, че има нарушаване на закона, да работят и оттук насетне да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона.

И за мен това към този момент е същинска постъпка, че смяната е пристигнала, няма хора, които ще бъдат над закона оттук насетне ", сподели Петков. " За мен това, че нямаме същински съществени каузи за корупция на високите етажи на властта, демонстрира безусловно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български жители се надяваме да беше свършила. Така, че оценката ми е негативна, мощно негативна ", сподели още Петков.

А също и: " Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф " строго секретно " би трябвало на всеки три години да минава така наречен тест за надеждност. Да бъдеш благонадежден е човек, който не употребява класифицираната информация отвън нейното предопределение.

Сега, тъй като самите данни, самите те са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, само че очевидно ДАНС е решила, че тази надеждност по закона за класифицираната информация не е спазена от господин Цацаров ".

През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от абсурда с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по проблема бе обявена от Цацаров.

След оставката си от КПКОНПИ Цацаров се върна във висшата прокуратура и стана началник на новосформиран отдел там.

Делото на Цацаров против Петков ще продължи на 1 февруари. Тогава се чака да бъдат разпитани нови очевидци на някогашния началник на КПКОНПИ, а съдът да е получил преписката по отнемането на позволява му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР