Бившият правосъден министър Христо Иванов изпрати Право на отговор. Публикуваме

...
Бившият правосъден министър Христо Иванов изпрати Право на отговор. Публикуваме
Коментари Харесай

ПРАВО НА ОТГОВОР

Бившият правосъден министър Христо Иванов изпрати Право на отговор. Публикуваме тези елементи от него, които се отнасят към обявата. Останалата част от публикацията съдържаше хули към вестника и държавното управление, каквито „ Труд ” няма процедура да разгласява.

В своя обява от 15.09.2018 година в. Труд твърди, че съм „ заложил бомбата в комерсиалния указател ” като съм „ отказал да дам ” 100 000 лева за лиценз на „ Oracle ”, с което съм оставил неработещ построения авариен център. Нито едно от тези изказвания не е правилно единствено по себе си и нито едно от упоменатите условия няма отношение към актуалната повреда.

Агенцията по вписванията (АВп) е вторичен разпоредник с бюджет и, надлежно, министрите нито утвърждават нейните оперативни разноски, нито пък вършат преценки за това какъв програмен продукт е необходим. Тоест, ясно е, че решението дали да се вземат такива лицензи или не, няма по какъв начин да е било мое. На трето място – програмното обезпечаване, за което става дума, въобще няма отношение към правенето на копие на данните от Търговския указател. И, на четвърто – има два функциониращи центъра за данни.

Доколкото изграждате цялата си теза към покупката на лицензи за „ Oracle ”, би трябвало да уточня, че всички лицензи за нужното програмно обезпечаване, в това число „ Oracle ” база данни, са били съответно обезпечавани във времето, в което аз съм бил на поста. Така да вземем за пример, обикновена инспекция на уеб страницата на Агенцията по вписванията може да откри, че на 07.12.2015 е бил подписан контракт 93-00-117 с предмет доставка на софтуерни лицензи за „ Oracle Database Enterprise Edition ” и „ Partitioning ”, вид „ Processor Perpetual ” на стойност 103 872 лева с Данък добавена стойност. В съответното Обявление за социална поръчка (00447-2015-0013) се отбелязва, че тези лицензи са предопределени „ за потребностите на Аварийно-възстановителния информативен център на Агенция по вписванията ”.

Вие не уточнявате нищо за параметрите на софтуера, чийто лиценз твърдите, че съм отказал да купя, само че е изцяло ясно, че нужното програмно обезпечаване от „ Oracle ” за Аварийно-възстановителния център е било обезпечено. Очевидно е, затова, че изказванията Ви, че аз съм „ оставил ” този Център без нужния лиценз за „ Oracle ” и по този начин съм заложил някаква бомба в Търговския указател, са крещяща клюка, за която чакам категорично опрощение.
Да се откри съществуването на подобен контракт на страницата на АВп е въпрос на обикновена инспекция.

Става ясно, че непосредствените аргументи за повредата са две. Първо, макар че индикациите за неприятното положение на хардуера са били налични от „ месеци ”, както Вие самите отбелязвате, ограничения не са били взети. С това е била позволена повредата. Второ, не са били спазвани императивните нормативни условия на член 42 от Наредбата за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги, в действие от 01.03.2017 година, където категорично са написани ограниченията за основаване на аварийни копия на всички сходни регистри. Условията за отбягване и на двата казуса са били налични – закупени са били спомагателни сториджи, само че по някаква причина, те не са били пуснати в употреба. АВп разполага с два функционални центъра за данни, само че, по някаква причина, или не са били правени бек-ъпи, или данните са били архивирани на същото място, където е и самият Търговски указател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР