Бившият посланик на Великобритания в Сърбия сър Айвър Робъртс заяви

...
Бившият посланик на Великобритания в Сърбия сър Айвър Робъртс заяви
Коментари Харесай

Бившият шеф на сръбската ДС Йовица Станишич бил таен агент на ЦРУ

Бившият дипломат на Англия в Сърбия сър Айвър Робъртс съобщи пред Международния съд в Хага, че някогашният шеф на сръбската Държавна сигурност Йовица Станишич е бил " скришен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ ", написа белградският вестник " Блиц ", представен от Българска телеграфна агенция.

Посланик Робъртс свидетелства през вчерашния ден пред съда на процеса против Станишич и неговия заместител Франко Симатович-Френки, упрекнати в закононарушения против несръбско население в Хърватия и Босна и Херцеговина. Посланикът сподели, че е сигурна информацията, че Станишич е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ и е написал това в книгата си " Разговори с Милошевич ", издадена през 2016 година

На въпрос на прокурора Дъглас Стрингър за произхода и основателността на тази информация Робъртс отговори, че английското държавно управление не му е разрешило да приказва за тези неща и че наскоро е бил предизвестен, че би трябвало да съблюдава закона за държавната загадка.

" Със сигурност бих разчитал на всичко, което е написано в книгата ", сподели Робъртс, който бе английски дипломат в Белград от 1994 до 1997 година

Запитан какво е знаело английското държавно управление за Станишич очевидецът отговори, че не желае да приказва за това, защото изискване за неговото свидетелстване пред съда е било да не бъде питан за събирането на разследваща информация.

Робърт обаче сподели, че Станишич е бил " застрашителен началник на тайната полиция " на тогавашния президент Слободан Милошевич.

" Станишич знае къде са заровени телата ", сподели още той и акцентира, че Станишич, " в случай че бъде заставен, може да разкрие извънредно неприятни за Милошевич неща ", само че отхвърли да изясни това в детайли, като се базира на указания от Форин офис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР