Бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал

...
Бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал
Коментари Харесай

Сергей Скрипал е работил и за испанското разузнаване?

Бившият полковник от съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Сергей Скрипал е работил и за испанските служби, написа в. Ню Йорк таймс.

Според неназован източник от силите за сигурност в западноевропейското кралство и локалния публицист Фернандо Руеда съветският жител е бил вербуван от разследващата централа на Мадрид през 90-те години, когато е бил резидент на ГРУ в Испания. "Скрипал е оказвал огромни услуги на службите на иберийската страна. Той предаваше информация, като за шпионската активност на Москва, по този начин и за членове на съветски проведени незаконни групировки, които са имали бизнес в Испания ", написа още американската медия.

Според събеседниците на вестника Скрипал е работил за испанците до ареста си от съветските служби за контрашпионаж през 2004 година След помилването си от тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев през 2010 година той е продължавал да дава информация на Мадрид. По-рано се появи информация, че руснакът е работил, с изключение на за английското разузнаване и за съответните служби на Естония и Чехия.

Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в кома в британския град Солсбъри в кома при започване на март 2018 година след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок ". Те пристигнаха в творение няколко месеца по-късно. Британското държавно управление на Тереза Мей упрекна съветските служби за случая. Москва отхвърли изказванията на Лондон.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР