Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден

...
Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден
Коментари Харесай

Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Бившият политически водач на босненските сърби Радован Караджич бе наказан на пожизнен затвор.
Съдията съобщи, че закононарушенията, осъществени от Караджич, са с невиждани мащаби и грубост.
Караджич е разгласен за отговорен за геноцид, закононарушения против човечеството и нарушение на законите и обичаите на войната, установи апелативният състав и го осъди на пожизнен затвор.
Така този Съд на Организация на обединените нации усили на пожизнен затвор присъдата на някогашния босненски сръбски водач Радован Караджич при обжалването.
След произнасянето на присъдата в залата се чухи мощни ръкопляскания, само че и дюдюкания.
Международният остатъчен механизъм се произнесе през днешния ден по обжалването на Караджич, наказан на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на босненската война /1992-1995 г./, заяви Франс прес.
Апелативната камара на основания в Хага механизъм беше основан, с цел да довърши делата на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия.
През март 2016 година Радован Караджич беше наказан на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинявания, в това число геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на босненската война през 1992-95 година, напомня Франс прес.
Той бе открит за отговорен в геноцид и още девет точки от обвиняването, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, закононарушения против човечеството и във военни закононарушения, осъществени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оневинен единствено по обвиняването в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.
След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич изиска нов правосъден развой, като подлага на критика процедурите на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия.
Прокуратурата апелира оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.
След някогашния сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиненият с най-голям сан от всички изправени пред Международния арбитражен съд. Той е упрекнат в най-тежките вероятни закононарушения.
За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, гибелта и разрушението. За сърбите обаче той е воин от войната, който има голям принос за основаването на Република Сръбска и за отбраната на сръбския народ.
Броят на починалите по време на войната в Босна, изправила един против различен православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, основно мюсюлмани, демонстрират данни на сараевския Център за проучвания и документи. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити единствено в Сребреница през юли 1995 година
Сараево бе под блокада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.
Караджич и военният водач на босненските сърби Ратко Младич са упрекнати за планувано етническо пречистване и основаване на чисто сръбска зона в Босна.
Караджич бе задържан в Белград през юли 2008 година след 13 години бягство от правораздаването. Докато се укриваше, той си бе пуснал голяма брада и бе трансформирал самоличността си, като се представяше за различен врач.
Часове преди произнасянето през днешния ден на окончателната присъда на Радован Караджич на оградата пред съда бе разпънат огромен афиш, на който Караджич е съпоставен с Адолф Хитлер, заяви малкия екран на Република Сръбска. На плаката, подложен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, написа "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост ". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на съдружие Майки от Сребреница са отказали да го създадат. Междувременно полицията се е отказала от настояването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР