Бившият пилот на Haas във Формула 1 Ромен Грожан смята,

...
Бившият пилот на Haas във Формула 1 Ромен Грожан смята,
Коментари Харесай

Грожан: Не знам как не загубих съзнание при такъв сблъсък, но това ми спаси живота

Бившият водач на Haas във Формула 1 Ромен Грожан счита, че могат да се научат значими уроци от неговата злокобна злополука на старта на Гран При на Бахрейн предишния месец.

Французинът като по знамение оцеля откакто се вряза в мантинелите с близо 220 км/ч на старта на първото съревнование на „ Сахир “. Този удар безусловно раздра колата на две, което провокира разлив на гориво, което се възпламени по много впечатляващ метод. Състезанието бе прекратено мигновено за близо 80 минути, а Грожан излезе от своя погубен болид в рамките 28 секунди след случая.

След случай френският играч пропусна последните два уикенда за сезона, защото получи изгаряния в региона на ръцете. Самият той към момента не може да си изясни по какъв начин не е изгубил схващане след толкоз сериозен конфликт.

„ В конфликт със мощ от близо 60G би трябвало да загубиш схващане. Трябва да загубиш схващане даже да е за единствено няколко секунди. Не би трябвало да си толкоз съсредоточен и осъзнаващ обстановката както бях аз. Разбира се, фактът, че не изгубих схващане ми избави живота. Въпреки това желая да разберем посредством проучвания по какъв начин можем още да подобрим сигурността в региона на главата, с цел да сме сигурни, че водачите ще остават в схващане и ще са способни сами да излизат от своите коли при сходни произшествия “, съобщи Грожан във видео оповестено в обществените мрежи.

От Международната автомобилна федерация (ФИА) оповестиха незабавно след края на Гран При на Бахрейн, че ще проведат в детайли следствие на случая. Те ще търсят повода за разлива на гориво, който докара до първата сходно детонация във Формула 1 от злополуката на Герхард Бергер в Гран При на Сан Марино през далечната 1989 година.

„ Има доста неща, които могат да се научат от всеки случай. В моя случай бяхме късметлии, че съм жив и помня всичко. Не съм сигурен, че това да помня всичко е добре, само че това е фактът “, продължи Грожан, който към момента е с бинтована лява ръка близо месец след случая.

Една от аргументите за неговите относително леки травми са въведените през последните години усъвършенствания по сигурността във Формула 1. Последното от тях бе новите гащеризони, които биват употребявани от водачите. Те би трябвало да устоят на огън с 10 секунди повече от употребяваните до края на 2019 година. Другото основно изобретение е „ ореолът “, който защищава главите на водачите и действително той проби металната мантинела, предпазвайки главата на Грожан.

„ Без „ ореолът “, за чието въвеждане не е загадка аз бях твърдо срещу, нямаше да съм тук през днешния ден. Мисля, че това е най-голямото изобретение от позиция на сигурността през последните години. Новите гащеризони, които устоят с 10 секунди повече при огън. Правилата споделят 20 секунди, аз седях 28 и се разминах единствено с леки изгаряния. Здравината на шаситата се усъвършенства всяка година, и монококът остана цялостен, което ме защищити. Ако шасито се беше счупило нямаше да мога да изляза, тъй като щях да бъда заклещен, може би със счупени крайници и нямаше да мога да съм тук. Сигурността е на високо равнище, само че не би трябвало да стопираме да я подобряваме “, приключи Грожан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР