Бившият перуански президент Алберто Фухимори отправи от болничното си легло

...
Бившият перуански президент Алберто Фухимори отправи от болничното си легло
Коментари Харесай

Фухимори поиска прошка от перуанците

Бившият перуански президент Алберто Фухимори насочи от болничното си легло молба за амнистия за това, което е сторил по време на ръководството си (1990-2000 г.), два дни откакто бе опрощение от президента Педро Пабло Кучински, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

"Съзнавам, че резултатите от моето ръководство бяха признати ненапълно добре, само че признавам, че също по този начин разочаровах част от сънародниците ми. Моля ги за амнистия от цялото си сърце ", съобщи през днешния ден 79-годишният Фухимори във видео, качено във "Фейсбук ". Той бе наказан на 25 години затвор за корупция и закононарушения против човечеството. В неделя Кучински го помилва "по филантропични съображения ", а това провокира политическа рецесия в Перу и митинги против президента, който таман се измъкна от импийчмънт, ненапълно посредством поддръжката от партията, учредена от Фухимори.

Над 5000 перуанци стачкуваха нощес в Лима против амнистията и желаеха оставката на президента, който упрекват, че е сключил политическа договорка, с цел да не бъде свален от власт. "Убеден съм, че в случай че се усещаме демократи, не трябва да разрешаваме Алберто Фухимори да почине в пандиза, тъй като правораздаването не е възмездие ", съобщи нощес Кучински в послание към нацията.

Фухимори, който е от японски генезис, излежаваше от 2007 година присъда за корупция и закононарушения против човечеството, тъй като е поръчал на ескадрон на гибелта да убие на 25 души по време на войната против партизаните от крайнолявата маоистка организация "Сендеро луминосо " ( "Сияйна пътека ").
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР