Бившият омбудсман Мая Манолова е сезирала европейската статистическа служба Евростат

...
Бившият омбудсман Мая Манолова е сезирала европейската статистическа служба Евростат
Коментари Харесай

Скандалът с националната статистика се разраства

Бившият омбудсман Мая Манолова е сезирала европейската статистическа работа Евростат поради казуса с разминаващите се с милиарди евро данни за вноса и платежния баланс на страната за 2019 година

В петък Българска социалистическа партия сигнализира от парламентарната естрада, че в данните за платежния баланс за предходната година се вижда голям неотчетен импорт най-вече от петролни артикули в границите на към 2 милиарда евро, който би довел до понижаване на цената на растежа за 2019 година до към 0.8-1% от Брутният вътрешен продукт. От прессъобщение на Българската национална банка също стана ясно, че има рекорден размер на " неточности и пропуски " в данните платежния баланс – 3.3 милиарда евро. " Като преоценим растежа, който заявява държавното управление " Борисов ", от 3.3%, с тези минус 4 милиарда, в действителност растежът е 0.8-0.9% ", пресметна Румен Гечев.

Във вторник Национален статистически институт, въпреки и с половин уста, призна за неточностите, като се оправда, че те се дължат на промени в декларирането пред митниците.

Грешката в статистическите данни прави доста неприятна услуга на България тъкмо преди кандидатстването за чакалнята за еврото през юли. Това важи изключително поради терзанията в някои от страните членки на еврозоната, които са срещу приемането на България във валутния съюз, че " България може да стане втора Гърция ". Кризата в еврозоната потегли, откакто обществено се разбра, че години наред Гърция съзнателно е манипулирала икономическата си статистика.

Мая Манолова сезира Европейска комисия и Евростат
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР