Бившият офицер от аржентинските военноморски сили (ВМС) на Аржентина Гонсало

...
Бившият офицер от аржентинските военноморски сили (ВМС) на Аржентина Гонсало
Коментари Харесай

Бразилия предаде на Аржентина военен, издирван за престъпления срещу човечеството

Бившият офицер от аржентинските военноморски сили (ВМС) на Аржентина Гонсало Санчес, упрекнат в закононарушения против човечеството по време на ръководството на военната хунта, беше екстрадиран през вчерашния ден от Бразилия в родината си, заяви външното министерство на Буенос Айрес, представено от ТАСС.

В момента Санчес е арестуван под стража в ръководството за федерални следствия в Буенос Айрес. При предаването на някогашния боен бразилските управляващи са дали на аржентинската страна резултати от медицински обзор на Санчес и негов тест за COVID-19.

Бразилският президент подписа заповедта за екстрадиция на Чезаре Батисти в Италия

Санчес беше търсен от Интерпол, по съмнения, че е служил в скришен затвор в постройка на Военноморски сили в Буенос Айрес, където през последните години на военната тирания са били изтезавани и екзекутирани съперници на режима, а телата им по-късно били хвърляни в океана от аероплан.

Военният е обвинен в съпричастие към отвличането и убийството на аржентинския публицист и публицист от ирландски генезис Родолфо Уолш.

Санчес бяга от Аржентина през 2005 година Той през 2013 година за пръв път е задържан в Бразилия по аржентинско искане за екстрадиция, само че през 2016 година правосъдно решение в Бразилия дефинира да бъде подложен под домакински арест.

През 2019 година федералният Върховен съд на Бразилия позволи изгонването на 69-годишния аржентинец в родината му, само че той съумя да се укрие. През януари тази година беше издадена нова заповед за ареста му.

По данни на правозащитни организации, по време на военната хунта от 1976 до 1983 година Аржентина са изчезнали 30 000 души
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР