Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев се запозна с

...
Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев се запозна с
Коментари Харесай

Бившият областен управител на Варна се запозна с проблемите в Пчелина

Бившият регионален шеф на Варна Благомир Коцев се срещна с проблемите в " Пчелина ", научи Varna24.bg . Припомняме, че в селищното обучение във Варна назря национално неодобрение. Живеещите там излязоха на митинг против неналичието на организация и цялостното неявяване на информация във връзка с огромния ВиК план, част от който се осъществя там.

Хората описват, че постоянно нямат ток и вода, а ВиК повредите са всекидневие. Настояват за бърза и поетапна работа на компаниите - реализатори, с цел да не им се постанова, както е от три месеца, да минават през парцели на съседите си, с цел да стигнат до домовете си.

С техните тегоби се срещна някогашния губернатор на Варна. В мрежата той написа (публикуваме текста му без редакторска намеса):

Пряк цивилен надзор върху строителство и поправки на общинска инфраструктура във Варна

Днес посетих м-т " Пчелина " - една от зоните, които са в покъртително положение и с нулева инфраструктура. Присъствах на митинга на жителите от околност " Пчелина ", с цел да се срещна с техните проблеми на място и да подканя общината да откри решение допустимо най-скоро и по най-правилния метод. Още един път ревизирах по какъв начин се вършат предизборни поправки.

Освен инфраструктурните проблеми, се оказва, че все още въобще не е планувана уличната регулация с нужните отчуждителни процедури, широчина на шосето, бордюри, канавки и осветяване! Както всичко в България, и тук дейностите се вършат отпред-назад. Редно е първо да се създадат улиците, а след това постройките около тях.

Но пък за общината явно е значимо бързо да взима пари за строителни позволения, а за инфраструктурата – в случай че и когато остане време... И то, както постоянно, идва най-сетне, освен това некачествено, едновременно и стремително... и несъмнено – тъкмо преди избори!

Строят се по едно и също време към 20 кооперации. Всички от един и същи инвеститор/строител. Път, канализация и всякаква друга инфраструктура липсват, само че общината въпреки всичко е стартирала (също по едно и също време със строящите се кооперации) създаване на главен тръбопровод, канализация и асфалтиране на улици. Строи се напълно нов квартал, до момента в който жителите му, които населяват съществуващите къщи в региона, се пробват да водят естествен живот, само че без път и постоянно без вода, електричество и дори достъп до парцелите си. Кога ще приключат ремонтите, никой не знае.

През цялото време към нас се движеше техника, която обаче не е обвързвана с предоставените от общината поправки по уличната мрежа и канализация, а с частните градежи, които прочее по документи се водят фамилни къщи, а са си истински жилищни блокове.

Именно по тази причина, на 15.05.2023 изисках по формален ред Общината да даде цялостен доклад на размера, периодите и количествено-стойностните доклади на всички улични поправки, поради които сега е разкопан целият град. Предстои да забележим дали ще отговорят и какъв брой обстоен ще е техният отговор. Когато го получа, ще го обявявам на страницата си, с цел да могат жителите сами да се осведомят за плановете и ремонтните действия на своята улица.

Настоявам за цялостна бистрота на всички ремонтни и строителни действия с авансово обявяване на периоди, количества, действия и цени! Това би трябвало да се трансформира в рутина за локалната администрация и документите да се разгласяват без никакво извъртане.

Кой различен би имал по-голям интерес да следи за качественото осъществяване на даден ремонт от живущите на съответната улица?

Щом се харчи публичен запас - отчетността е наложителна!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР