Бившият номер едно в драфта на NBA Джо Смит е

...
Бившият номер едно в драфта на NBA Джо Смит е
Коментари Харесай

Тази звезда от NBA спечели 61 млн. долара, а сега е разорен

Бившият номер едно в драфта на NBA Джо Смит е спечелил 61 млн. $ в границите на 16-годишната си кариера като професионален баскетболист. Днес той живее от заплата до заплата и дължи сумата от 157 хиляди $.

„ Много хора си мислят, че един път подпишеш ли контракт, ставаш автоматизирано милионер ”, споделя Смит пред някогашната бейзболна звезда от MLB Алекс Родригез, който е водещ на шоуто по CNBC Back in the Game, което оказва помощ на разорени някогашни спортисти да си стъпят назад на краката.

“Но нещата не стават по този начин. Никой действително не ти изяснява това ”, споделя някогашният баскетболист, давайки образец, че в случай че спечелиш 3 млн. $, най-вероятно „ чичо Сам ” ще ти вземе 1.5 млн. $ от сумата.

„ Това беше едно от нещата, които трябваше да науча ”, споделя той.

Така, от общо 61 млн. $, изкарани през кариерата му, като се извадят налозите, комисионите на сътрудници и мениджъри, Смит действително е прибрал вкъщи към 18 млн. $ през целия си спортен цикъл. Въпреки големите разноски, въпреки всичко това е внушителна сума, която множеството хора по света може и в никакъв случай да не видят на куп.

Това, което води Джо Смит до опустошаване, в действителност са неговите разходи.

Всеки път, когато тимовете го трансферирали, той купувал ново място, където да живее.  

„ Когато ме продаваха, постоянно беше мъчно да продавам тези домове. Винаги губех пари ”, споделя Смит.

Освен това, неговата сбирка от коли включвала Corvette, Bentley и два Range Rover-а, както и други първокласни коли.

Благодарение на безрасъдното харчене, неприятните вложения и скъпоструващ бракоразвод, Смит изгубил положението си. Заплатата, с която бил привикнал - не по-малко от 1.3 млн. $ на година, като деен спортист, също останала в историята след отказването му от спорта през 2011 година

Това, че почнал работа като треньор за 10 до 15 часа на седмица, по никакъв начин не помогнало. 

Към момента на изявлението Джо Смит и неговата избраница Киша Чавис имат общи приходи в размер на 26 хиляди $ годишно, идващи от най-различни начинания, в това число частните уроци по бастекбол, които дава някогашната звезда от NBA.

От друга страна, разноските, в това число за просторния им дом в предградията на Атланта, доближават 133 хиляди $ годишно. Двойката печели надалеч под стандарта на живот, който поддържа, което неизбежно води до изпадане в дългова серпантина.

За да им помогне, Родригез прибягва до познатата и изпитана тактика – увеличение на приходите и понижаване на разноските.

Бившият бейзболист сформира проект, съгласно който, в случай че Смит добави още клиенти, искащи частни уроци по баскетбол на висока премиум цена и развие бизнеса си в посока групови занимания и кампове, то някогашният баскетболист ще печели 10 пъти повече от актуалните си доходи.

От позиция на разноските, Родригез поучава двойката да стартират да понижават най-голямата си тежест – разноските за дома. Смит и годеницата му се съгласяват да съкратят разноските за дома, което ще им спести 14 хиляди $ на година.

Родригез прави калкулации какъв брой тъкмо могат да си разрешат да харчат всеки месец, като за това ще се грижи и персоналният финансов консултант на бейзболиста, който ще работи по бюджета им съвместо с тях ежемесечно.

Промяната в метода на живот на двойката бива предизвикана от това, че Родригез им демонстрира цифрите – какъв брой харчат и какъв брой печелят.

„ Знаех, че пропастта е огромна, само че не знаех, че ситуацията е такова ”, споделя Смит.

Ако двойката съблюдава препоръките на Родригез, ще може да погасява 30% от дълга си в размер на 157 хиляди $ всяка година. С други думи, в случай че всичко мине безпрепятствено, Смит няма да дължи нищо след едвам 3 години./ profit.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР