Бившият национален селекционер на Китай Марчело Липи продължава да защитава

...
Бившият национален селекционер на Китай Марчело Липи продължава да защитава
Коментари Харесай

Марчело Липи знае какво трябва да направи Китай, за да стане суперсила

Бившият народен селекционер на Китай Марчело Липи продължава да пази натурализирането на чужденци, които да вдигнат равнището на представителния отбор на огромната азиатска страна. Според Липи, с финансовите вложения, които прави Китай, те заслужават да влязат във футболния хайлайф.

Но ниското равнище на локалните играчи е в цялостен констраст с вложенията и упоритостите. Липи, който има два интервала отпред на националния тим на Китай от октомври 2016-а до подаването на оставката през предишния ноември, е парещ покровител на натурализирането на играчи.
''Смятам, че натурализирането на играчи от други народности ще помогне на всички национални тимове на Китай. По света има доста играчи със разбъркан генезис, като единият от родителите е китаец. Те нямат паспорти, а играят в европейски тимове и водещи школи. И могат да оказват помощ на Китай. Не е почтено да ги режем, още повече, че надали водещите европейски страни ще ги употребяват всичките, добави Липи.

ФИФА разрешава да бъде заменена националността на играчи, които даже не са родени или нямат никаква родствена връзка с новата си татковина. Стига единствено да са живели пет години без спиране във въпросната страна.

Роденият в Бразилия атакуващ халф Елкесон е първият, който няма кръвна връзка, само че играе за Китай, откакто дебютира през август 2019-а година. Неговото натурализиране пристигна няколко месеца след издаването на паспорт на родения в Англия Нико Йенарис, чиято майка е китайка.

''Когато поех тима, ръководителите ми споделиха: Просто недей да викаш прекалено много играчи без китайски генезис. Публиката не желае да одобри подобен тим. Аз им обясних, че китайските играчи на този стадий нямат равнище даже да преминат квалификациите, тъй като са по-слаби и от Япония, и от Република Корея, а също по този начин и от арабските страни. Но никой не ме слушаше ", добави италианецът, който е международен първенец през 2006-а година.

''За момента Китай е на верния път, с цел да се трансформира във футболна суперсила. Но е належащо време, може би нещата се случват по-бавно от очакваното''.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР