Бившият началник на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов, който

...
Бившият началник на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов, който
Коментари Харесай

Бивш шеф в МВР осъди прокуратурата за 50 000 лева

Бившият шеф на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Тодор Костадинов, който беше обвиняем по делото " Червей " с експредседателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, осъди прокуратурата да му заплати обезщетение от 50 000 лв., заяви правният уебсайт " Лекс ".

Това е решил при започване на месеца състав на Софийски градски съд с ръководител Любка Голакова, макар че Костадинов беше единствено отчасти оневинен. Той беше упрекнат през март 2015 година за формирани 4 претенции за специфични разследващи средства до Янева и две информации за тях, в които e вписал погрешни условия, както и за това, че e употребил акаунта на служителка, с цел да влезе в осведомителната система на Министерство на вътрешните работи и да ревизира дали е заличена полицейска регистрация на очевидец по интервенция " Червей ".

Бившата шефка на Софийски градски съд беше наказана условно на три инстанции единствено по едно от обвиняванията против нея - че е дала позволение за потребление на СРС за автоматизираната осведомителна система " Централен полицейски указател " за 120 дни, макар че преди този момент е давала други позволения за същата система.

Костадинов пък беше оневинен по по-тежкото обвиняване - за документно закононарушение, и приет за отговорен единствено за това, че употребил акаунта на служителка, за което съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи санкция от 3000 лв.. Делото против него завърши на две инстанции при започване на 2017 година, а в решението на Софийския апелативен съд се споделяше, че е учудващо, че Костадинов няма обвиняване за заличаването на полицейските регистрации на въпросния очевидец.

Частичното му оправдаване по делото не е спънка той да потърси правата си по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ), защото с Тълкувателно решение №3 на Върховния касационен съд от 2005 година висшите съдии одобриха, че обезщетение се дължи и в такива случаи, като се съпоставя тежестта на действията, за които е постановена оправдателна присъда и тези, за които причинителят е приет за отговорен.

Пред съда Костадинов е изтъкнал, че през близо двете години, в които е бил обвинен и обвиняем, е получил " генерализирана тревога ", която се отключила директно, откакто станал обвинен и продължавала и досега.

За да реши справедливото обезщетение, съдът е отчел болестта, необятното медийно отразяване на делото " Червей " и предоставената информация по него, както и това, че Костадинов е оневинен по по-тежкото обвиняване, което обаче също не е било за тежко закононарушение, защото се санкционира с до 5 години затвор, а делото е завършило за по-малко от две години.

Костадинов е желал да бъде заплатен със 100 000 лв., само че съдът е оценил породените му неимуществени вреди на половина. Той би трябвало да получи и 3500 лв. за разходи по делото.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР