Бившият началник на израелската армия Габи Ашкенази, който ще бъде

...
Бившият началник на израелската армия Габи Ашкенази, който ще бъде
Коментари Харесай

Син на български евреин е новият външен министър на Израел

Бившият шеф на израелската войска Габи Ашкенази, който ще бъде външен министър в държавното управление на националното единение в изискванията на изключително състояние, 37 години носи военната униформа преди да влезе в политиката и дипломацията. Той е наследник на български евреин, оживял през Холокоста, и на майка имигрантка от Сирия. Започва армейската си работа през 1972 година в бойния отряд " Голани " и минава през всичките военни чинове, с цел да стане през 2007 година 19-ият шеф на генералния щаб на израелската войска, написа в четвъртък Франс прес.

През 1973 година той взе участие във войната на Йом Кипур, а по-късно през 1976 година в интервенция " Ентебе ", проведена от Израел за освобождението на пасажерите от полет Тел Авив - Париж, отклонен към Уганда от членове и симпатизанти на Националния фронт за избавление на Палестина, по време на който е погубен братът на Бенямин Нетаняху, Йонатан.

По време на четиригодишния си мандат отпред на израелските въоръжени сили Габи Ашкенази управлява интервенция " Лято олово " против ислямисткото придвижване Хамас в линията Газа, при която починаха 1440 палестинци и 13 израелци.

Ашкенази бе забъркан в аферата " Харпаз ", която стартира през 2010 година и в границите на която бе обвинен, че е популяризирал в медиите скришен документ по отношение на назначението на негов правоприемник, като в последна сметка бе оневинен от правораздаването. След като напусна управителния си пост в армията през 2011 година, Ашкенази бе заместен от своя асистент Бени Ганц, който след това стана водач на центристката партия " Синьо и бяло ".

" Да даваш образец "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР