Бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо

...
Бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо
Коментари Харесай

Руски генерал призна: Нашата ПРО "Мъртвата ръка" ще е безполезна пред новите ракети на САЩ в Европа

Бившият шеф на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо предопределение (1994-1996) генерал-полковник Виктор Есин изясни за какво съветската система за автоматизиран нуклеарен удар " Периметър " може да се окаже безполезна при положение на боен спор.

Според Есин, тази система, известна на Запад като Dead Hand - " Мъртвата ръка ", може да изгуби своята ефективност след излизането на САЩ на договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег на действие. В момента, отбелязва той, системата функционира и е преминала модернизиране. " Но когато тя сработи, ние ще имаме вече много малко средства - ние ще можем да изстреляме само ракетите, които оцелеят след първия удар на агресора ", смята Есин.

САЩ могат да постигнат това, ако разположат в Европа ракети със среден обсег, които нарушават въпросния договор. С помощта на тези ракети те могат да унищожат основната част на ракетните средства в европейската част на Русия, а останалите да бъдат прихванати по време на полет, посредством ПРО, отбелязва той.

Есин подчертава, че в при създателите се условия Русия ще трябва да преразгледа военната си доктрина и в ускорен режим да произвежда ракети със среден обсег. Според него, при тези малки срокове това може да стане на базата на тристрепенната ракета " Ярс ".

" Честно казано, с ефективен отговор на американските ракети със среден обсег в Европа засега ние не разполагаме. Ако САЩ започнат разгръщането в Европа на свои ракети, ние няма да можем да направим нищо друго, освен да се откажем от доктрината за ответен удар и да преминем към доктрината на изпреварващ удар ", заяви Есин.

При това той смята, че Русия трябва да заложи на развитието на хиперзвуковото оръжие, с отговор на което Западът все още не разполага.

" Най-важното, според мен, е увеличаването на хиперзвуковите средства, за да може моментално да се отговори на противника. Колкото по-страшно е оръжието, с което разполагаш, толкова е по-малка вероятността от военен конфликт ", смята Есин.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР