Бившият министър-председател Сергей Станишев е даден на главния прокурор Сотир

...
Бившият министър-председател Сергей Станишев е даден на главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

Юристът Атанас Железчев: Има сигнал до прокуратурата, че Станишев носи вина за сагата с царските имоти

Бившият министър-председател Сергей Станишев е даден на основния прокурор Сотир Цацаров за своето безучастие във връзка с така наречен " царските парцели ", до момента в който е бил отпред на държавното управление на тройната коалиция в интервала 2005-2009 година.

Това съобщи за БГНЕС юристът Атанас Железчев, който е някогашен депутати и заместник-председател на Народното събрание.

Железчев напомни, че още през 2003 година е алармирал другите институции – от основния прокурор Никола Филчев до президента Георги Първанов – поради появилите се в медиите информации за всеобщо изсичане на гори и изнасяне на дървения материал за Гърция. По тази причина  юристът е подготвил законопроект за мораториум върху употребата на недвижимите парцел, срещу сечта на горите, срещу ипотекирането, залагането и продажбата на останалите недвижими парцели на царското семейство . Този законопроект е дал на проф. Кръстьо Петков, който по това време /2001-2005 г./ беше депутат на левицата и е импортиран в ПГ на Българска социалистическа партия. Председателят на Народното събрание тогава проф. Огнян Герджиков не разреши той да бъде прегледан в зала, твърди Железчев.

" Когато изтече мандатът на държавното управление на Симеон Сакскобургготски и трябваше Сергей Станишев да сформира държавно управление, даже няколко минути преди да стартира гласуването на кандидатурата му за министър-председател, неговите съпартийци внесоха същия законопроект. Според мен за да предупредят Симеон Сакскобургготски и депутати от Национална движение „Симеон Втори" по какъв начин да гласоподават в Народно събрание ", съобщи Железчев.

Той акцентира, че по време на целия мандат като министър-председател /2005-2009 г./ Станишев нито един път не е внесъл този законопроект в Народно събрание и не е спрял сечта на горите.

" Тогава бях заставен посредством препоръките, които давах на един от депутатите, да предизвикам основаването на анкетна комисия за инспекция на имуществото на някогашните царе. Неин ръководител беше депутатът от Българска социалистическа партия Пламен Ранчев. Наскоро излезе негово изявление в " Капитал ", в което той споделя какъв брой го е натискал Станишев комисията да вземе мнение в интерес на Симеон Сакскобургготски. Ранчев не се е подал на натиска ", означи Атанас Железчев.

" Следователно Станишев е имал двулично мнение по проблема царски парцели. Той внася законопроекта, когато е бил в съпротива, а когато е отпред на ръководството той не подхваща нищо. Станишев освен, че нищо не подхваща, само че дава опция на хората на Симеон Сакскобургготски да унищожават тези гори и да извличат полза. В резултат на това безучастие на Станишев, на неговия министър на земеделието и горите бяха породени големи вреди на българската страна. Това не може да бъде оставане без последици, без да се потърси наказателна отговорност ", акцентира Железчев.

В тази връзка той е подал в канцеларията на основния прокурор сигнал, в който е изложил обстоятелствата, показал всички документи, които Сергей Станишев и неговите хора са внасяли в Народно събрание за мораториума и по-късно не са предприемали нищо . Представил е също по този начин и изявлението на Пламен Ранчев, от което се схваща за натиска, който е упражняван върху него, с цел да бъде формирана прокурорска кореспонденция и да се потърси наказателна отговорност на Станишев и на неговия министър на земеделието и горите за вредите, които са породени на българската страна.

Железчев съобщи, че по делото за горите е направена икономическа експертиза, от която излиза наяве какви гори са изсечени, какъв брой дървен материал е изнесен и от тези данни може да се види каква е вредата, за която би трябвало да дава отговор Станишев и неговият министър на земеделието и горите.

" Изпратих това предложение и до Корнелия Нинова в навечерието на конгреса на Българска социалистическа партия, който се състоя преди няколко седмици, с цел да осведоми делегатите за това държание на Станишев и да преценяват делегатите дали има изобщо място в тяхната партия подобен човек с такова държание и дали би трябвало да бъде издиган за претендент за евродепутат.  Моето мнение, че подобен човек с такова държание не може да съставлява България и нейните ползи в Европейския парламент ", безапелационен е Атанас Железчев.

Юристът показа, че е " прелестно сюрпризиран и се усеща морално задоволен " от новината, че наследниците на княгиня Надежда са се отказали от горите, тъй като това удостоверява правотата на неговата идея, за която се бори още от 2003 година. " От 2003 година подкрепям пред всички институции и медии тезата, че парцелите, които бяха предоставени на Симеон Сакскобургготски и сестра му, не са благосъстоятелност на техните наследодатели, а са благосъстоятелност на страната ", съобщи юристът. Според него наследниците на княгини Надежда са постъпили като същински благородници.

" С тази конвенция, която е реализирана сред наследниците на княгиня Надежда и българската страна, те по безапелационен метод признават, че нямат никакви искания във връзка с горите, за които се води делото и е подписана спогодбата. Те декларират, че в никакъв случай не са смятали, че техният наследодател цар Фердинанд /1887-1918 г./ е бил притежател на тези гори. Това е не е единствено триумф за правораздаването, само че това е триумф за морала на тези хора. Ние виждаме по какъв начин другата част от наследниците в продължение на години се стремят да потвърдят, че тези гори са благосъстоятелност на цар Фердинанд, а затова и техни. Те сякоха, унищожаваха и изнасяха тези гори. Това е едно огромно закононарушение по отношение на българската страна ", акцентира Железчев.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комент

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР