Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от

...
Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от
Коментари Харесай

Глобиха с 10 000 лв. бившия вътрешен министър заради теч на данни


Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев е санкциониран от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) с 10 000 лева за корист с персоналните данни на котдивоареца с финландско поданство Абдулай Коне. Министърът е дал документи за идентичност, фотоси и отпечатъци на Коне на управляващите в Того, заяви уеб сайтът lex.bg. Човек със същото име е търсен от Того посредством Интерпол. Той беше задържан преди 2 година във Варна, където се отдал на отмора със фамилията си.

От решението на Комисията се схваща, че в началото глобата е била единствено 1000 лева и то за Министерство на вътрешните работи, само че министерството е обжалвало решението пред Административен съд София-град като безпричинно, тъй като не ведомството, а министърът е админ на персонални данни. Съдът е приел довода и върнал на КЗЛД преписката, а комисията завишила наказването.

Абдулай Коне идва в България на 30 юни 2017 година със брачната половинка и трите им деца за лятна отмора във Варна, при опит да си замине кодивоарецът бил задържан на летището. Варненският областен съд постановил задържане за 40 дни. Българските управляващи уведомили Финландия и Того за ареста, а от финландската страна дали отговор, че арестуваният в действителност е техен жител и година по-рано те са поискали от Того спомагателни данни, с цел да схванат дали търсеният човек е същият, само че не получили отговор. Тогава вътрешното ведомство решило да копира документите на Коне, да го снима и да му вземе отпечатъци и изпратили всичките данни в Того. Африканската страна обаче по този начин и не изпратили нужната информация, с цел да се откри дали търсеният и арестуваният са едно и също лице. Вместо екстрадиция Коне се върнал във Финландия.

Чужденецът подава тъжба до КЗДЛ против Министерство на вътрешните работи през септември 2017 година и изяснява, че няма нищо общо с търсеното лице, а управляващите в България вместо да изискат информация от Того, незаконосъобразно и голословно са дали на третата страна всичките му персонални данни.

Министерство на вътрешните работи оспорва жалбата и твърди, че е работило според Закона за Министерство на вътрешните работи. От министерството са обяснили още, че единият от разновидностите за инспекция на идентичност в сходни случаи е бил точно приложеният в тази ситуация с Коне – да му вземат отпечатъци и да ги пратят в Того, където да бъде направено съпоставяне. От КЗЛД са поискали спомагателна информация на каква нормативна база се основава тази процедура, само че от Министерство на вътрешните работи на два пъти отказали.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР