Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е бил подложен на

...
Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е бил подложен на
Коментари Харесай

Ненчев се оплака от натиск от прокуратурата

Бившият министър на защитата Николай Ненчев е бил подложен на напън по време на делото против него за ремонта на изтребителите МиГ-29. Това съобщи самият той пред bTV.

Той изясни, че мандатът му е бил извънредно тежък, тъй като е решил да се опълчи на системата и корупционните й практики.

Оказа се, че сме една подчинена страна и в частност Министерството на защитата е напълно подчинено на разнообразни корпоративни ползи и зависимости, акцентира Ненчев. По отношение на обвиняването му, че е нарушил ползите на РСК " МиГ " и на Русия, той бе безапелационен, че е защитавал ползите на България.
 Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на изтребителите Обновена
Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на изтребителите

Близките му приветстваха решението на магистратите

Според Ненчев мандатът на основния прокурор Сотир Цацаров е бил " изцяло прахосан и без никаква успеваемост ". Той изрично съобщи, че няма доверие на обвинител номер 1.

Бившият боен министър позволи, че е м ного евентуално решението на съда да бъде обжалвано.

Припомняме, през вчерашния ден Софийският градски съд оправда някогашния боен министър , откакто прокуратурата изиска 8 години затвор. Според съда Ненчев е извършил служебните си отговорности - договорът за ремонт с Полша е бил по-изгоден от този с Русия, а политическите решения не са в неговите пълномощия.

Според обвиняването Софийската градска прокуратура е открила, че на 26 април 2015 година сред Министерство на защитата и АО " РСК МиГ " са били п одписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотора РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. мотори РД - 33 и един брой кутия за самолетен елемент - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв..
 Руски самолети не са навлизали във въздушното ни пространство, рапортува Ненчев
Руски самолети не са навлизали във въздушното ни пространство, рапортува Ненчев

Всяко повдигане на нашите изтребители понижават ресурса им, сподели министърът

Вместо тези контракти да бъдат изпълнени, министър Ненчев е споделил на своя заместител - Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им, с цел да не бъде сбъднат ремонтът на самолетите, благосъстоятелност на страната ни в АО " РСК МИГ ".

Същите инструкции министър Ненчев траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това действие са настъпили обилни нездравословни последствия за Българската войска - през 2015 година нальотът на водачи от Военновъздушни сили е понижен на 33 часа за една година, при открит в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или най-малко най-малко 80 летателни часа за година. Според обвиняването това е довело до заплаха от допускане на тежки летателни произшествия заради разтренираност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР