Бившият министър на отбраната Ангел Найденов коментира в ефира на

...
Бившият министър на отбраната Ангел Найденов коментира в ефира на
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Има риск конфликтът в Израел да се глобализира

Бившият министър на защитата Ангел Найденов разяснява в ефира на " България он Еър " военните дейности сред Израел и групировката " Хамас ".

" Чухме, че няма директна опасност за сигурността на България. По-високата степен на застрашеност засягаше израелски обекти на територията на страната. Има опасности и в стопански проект, цените на горивата бяха нараснали. Има опасности от бежанска вълна, Газа е един от най-гъсто обитаемоте региони - минимум 1 млн. бежанци. Има опасности, които са свързани с дестабилизация на региона и преливане на спора ", изясни специалистът.

Според него съществува риск спорът да бъде глобализиран, а срещата на службите при президента Румен Радев е нужна.

" Няма подозрение, че това е невиждано нахлуване по своите мащаби и брутална свирепост от страна на " Хамас " против Израел и цивилното му население. Тероризъм против цивилни жители в най-отвратителния и най-подлия му тип. Това е война на " Хамас " против Израел ", акцентира Найденов.

Гостът напомни, че за заложници от " Хамас " са взети дами, деца и възрастни хора. Те са отведени в разнообразни региони на Ивицата Газа за потребление като жив щит против Израел. Част от тези заложници са в ръцете на " Ислямски джихад ", който се счита за клон на " Ислямска страна ". Сред заложниците има и задгранични жители.

Найденов дефинира вътрешните проблеми в Израел като част от аргументите за случилото се, и добави, че има проспиване от службите на Израел на подготовката на офанзивата на " Хамас ". Той е уверен, че офанзивата се е случила с директното присъединяване на Иран.

По думите му Израел не нападна безсистемно, а цивилни жертви има, тъй като " Хамас " употребява обществени обекти от инфраструктурата на Газа. Около 6000 души на квадратен километър е гъстотата на популацията в Газа, можем да си представим кошмара на бойните дейности, означи Найденов.

" Част от дилемите на Израел са свързани с очистване на терористичните групи, обезвреждане на военния капацитет на " Хамас ", който не е по никакъв начин дребен. Значителна част от помощите за " Хамас " явно са отивали във въоръжение. Необходимо е обезпечаване на териториите наоколо до Ливан, Сирия и Йерусалим да не бъдат обхванати от принуждение ", разяснява още Найденов.

Той е на мнение, че отношението на Саудитска Арабия към бойните дейности може да разбие всичко положително, което е реализирано все още в дипломатически и стопански проект с Израел. А процесът на нормализация би лишил палестинците от база за поддръжка в лицето на Саудитска Арабия.

Ангел Найденов не е оптимист за неотдавнашен завършек на войната и съгласно него липсва вероятност за политическия развой, а цената ще бъде висока и за двете страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР