Бившият министър на културата Вежди Рашидов разказа в ефира на

...
Бившият министър на културата Вежди Рашидов разказа в ефира на
Коментари Харесай

Вежди Рашидов разказа за последния си разговор със Светлин Русев

Бившият министър на културата Вежди Рашидов описа в ефира на Нова телевизия, че починалият популярен български художник Светлин Русев е бил повече от другар за него. " Контактът ми със Светлин Русев бе доста по-сложен, в сравнение с с други. Когато се запознахме аз бях доста млад, а той беше ръководител на Съюза на художниците. Бях доста твърдоглав, минах през доста премеждия ", сподели Рашидов.

Академик Светлин Русев умря на 84-годишна възраст. Русев е умрял на 26 май в 09:00 часа сутринта в резултат на масиран инфаркт. Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои на 30 май от 12 ч. в централното предверие на Националната изложба - " Квадрат 500 ".

Бившият културен министър акцентира триумфите на Русев при откриването на влиятелната изложба Квадрат 500. " През последните 15 години той беше неразделно до мен, даже и по време на министерския пост. Той с опита си и познанията си беше доста потребен. България, с изключение на Ружа Маринска и Светлин Русев, нямаше кой да познава цялостната просвета в периодика, създатели, течения. Подреждането на Квадрат 500 легна напълно върху гърба на Светлин Русев. Страхотна сила, неуморен. Благодарение на него през днешния ден музеят е прелестен и работи ", сподели Рашидов.

По думите му, Русев е бил " колосален човек ". " Самият Русев в българската пластична просвета - той е българският Еверест ", добави Рашидов.

" За мен сякаш няма по какъв начин да почине създателя. Изкуството е постоянно. Той остави голяма алтернатива. Той е един от последните мохикани на тежката ни просвета при цялата тази жълтения. Един от дребното, като тежката конница, като мотор, си отиде. Чухме се два дни преди да почине. Бях Москва с българката опера. Последната му галерия бе в Международната академия на Русия. Помоли ме да спомагам да върна творбата му. Вчера щях да се обаждам да му кажа, че съм дошъл, само че неприятната новина ни сполетя ", разкри още Рашидов.

Европредседателството бе триумф, означи още Рашидов. " Безспорният триумф, персонален триумф на Бойко Борисов, са Западните Балкани. Влизал съм четири пъти при папите. Ние тогава се дебнехме, кой ще влезе първи на гроба на Свети Кирил в Сент Клементе. С македонците имаше цялостна нетърпимост. Разминавали сме се в Рим с ненавист. Това се промени. Това е персонален триумф на Бойко Борисов. Сега македонците и българите влизат дружно. Бойко Борисов дълго работеше за това ", сподели Рашидов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР