Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието, който управлява страната от

...
Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието, който управлява страната от
Коментари Харесай

Сериозни данни за корупция срещу бивш мексикански президент

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието, който ръководи страната от 2012 до 2018 година, e употребявал подкупи за финансиране на акцията си, се показва в изказване, изпратено до Генералната прокуратура на Мексико от някогашния началник на държавната петролна и газова компания Pemex Емилио Лосоя. Лосоя е упрекнат в корупция, съобщи БГНЕС.
Лосоя твърди, че в тази ситуация с бразилската строителна компания Одебрехт са платени няколко подкупа на обща стойност над 100 милиона песо (4,5 милиона долара), основно за предизборната акция през 2012 година
" Ищецът показва, че Енрике Пеня Нието и неговият министър на финансите Луис Видегарай са му наредили да изпрати тези пари на няколко задгранични политически консултанти, които са взели участие в акцията ", цитира изказването генералният прокурор Алехандро Манеро
Лозоя също по този начин твърди, че по-късно му било казано от президента и финансовия министър да се платят 120 милиона песо (5,3 милиона долара) на един член на Камарата на депутатите и петима сенатори, с цел да си обезпечат поддръжката за одобрение на структурните промени през 2013 и 2014 година Бившият началник на " Пемекс " (Pemex) съобщи, че има видеозапис, очевидци и документи, потвърждаващи информацията, съдържаща се в изказването му.
От този миг Генералната прокуратура на Мексико стартира следствие. " Ние ще правим всички нужни дейности, преди всичко, удостоверение на показания, приканване на очевидци, разпити, както и видеозаписи. Ако е належащо, ще повикаме хората, против които Лозоя повдига обвинявания за предоставяне на показания ", съобщи Манеро.
Прокуратурата упреква Лозоя в незаконна интрига, корупция и покупко-продажби с финансови средства с противозаконен генезис. Обвинението счита, че той е получил над 10 милиона $ в подмяна на даването на контракти с Odebrecht.
Бившият изпълнителен шеф на Pemex, който ръководеше компанията от декември 2012 година до февруари 2016 година, беше задържан в Испания на 12 февруари. Мексиканските управляващи желаеха екстрадицията му по съмнение за пране на пари и други закононарушения. След като беше екстрадиран на 17 юли, той бе настанен в болница в Мексико Сити, откъдето напусна по-рано този месец.
Съдът реши, че по време на разглеждането на делото му Лозоя ще остане на независимост. Той не може да напусне Мексико Сити и би трябвало да носи електронна лента за китка, която наблюдава местоположението му.
Лозоя се призна за почтен в правосъдно съвещание въз основата на видео през юли. Той сподели на съдията, че е бил подложен на напън и заплашване, а също по този начин удостовери готовността си да сътрудничи с мексиканските управляващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР