Бившият македонски премиер Владо Бучковски получи още един мандат като

...
Бившият македонски премиер Владо Бучковски получи още един мандат като
Коментари Харесай

Бучковски ще е македонски специален представител за България поне още година

Бившият македонски министър председател Владо Бучковски получи още един мандат като специфичен представител на македонското държавно управление за България. Това разгласи държавната пресслужба в Скопие, откакто номинацията му бе издигната официално от специфична комисия.

С този ход мандатът в действителност се продължава с година от през днешния ден, защото.

Бучковски, на фона на изострянето на тона в Скопие паралелно с този в София, пое поста две седмици откакто България на договарянията на Северна Македония с Европейския съюз поради двустранния спор.

В очакване на оставката на Заев

Специалният делегат, който, само че по-късно визитите понижиха, идва на поста в миг, когато от поста, както и от водачеството в партията (позиции, които самият Бучковски е заемал). Той разгласи, че подава оставка след разгрома на локалните избори в края на октомври. Бучковски бе измежду хората, защитавали очевидно позициите на Заев в опита му да откри компромис със София, само че и сложили под въпрос нуждата той да се отдръпва тъкмо в този момент.

Скопие твърди, че е вероятен пробив в разногласието с България още тази година,, до момента в който не се обезпечи оцеляване на парламентарното болшинство, (засегнато от напускането на съдружния партньор) и до момента в който не се очертае посоката в разговора със София. По първия въпрос се чака развръзка още тази седмица, когато следва негова среща с дребна албанска партия за присъединението ѝ към властта.

Снощи Заев е разговарял с президента Румен Радев по въпроси като намирането на решение посредством разговор на високо равнище и правата на самоопределящите се като българи в Северна Македония съгласно прессекретариата на българския държавен глава. За Радев правата на българите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР