Бившият македонски премиер Никола Груевски преминал с фалшив паспорт македонско-албанската

...
Бившият македонски премиер Никола Груевски преминал с фалшив паспорт македонско-албанската
Коментари Харесай

Сръбски вестник: Груевски е избягал през Тирана

Бившият македонски министър председател Никола Груевски минал с подправен паспорт македонско-албанската граница през нощта и незаконно стигнал до Тирана, където бил признат в унгарското посолство. С първия утринен полет на самолетна компания Малев той дошъл непосредствено от Тирана в Будареща, написа белградският вестник "Политика ".

След като получил информация от свои сътрудници в системата на ръководещите, че полицията се готви да го арестува, Груевски минал границата с подправен паспорт. Екипажът на самолета въобще не знаел кой е пасажерът със слънчеви очила и шапка, които не свалил и в самолета, написа "Политика ".

В момента, когато македонската заповед за арест влезнала в действие, а това било към 10 часа часа сутринта, Груевски към този момент бил в Будапеща, откъдето изпратил на ръководещите в Скопие обръщение, че ги е надхитрил, както и че обича Македония и постоянно ще бъде правилен на нейната идея. Обича и свободата, само че личната си независимост, написа сръбският вестник.

Властите в Скопие реагираха като неотложно арестуваха сътрудници на Груевски. Остава да се проверява кой е оказал помощ на някогашния министър председател да избяга от Македония.

Вестникът написа, че безспорно той е бил под 24-часово строго полицейско наблюдаване. Поставя се въпросът по какъв начин е допустимо Груевски да премине македонско-албанската граница без да го разпознават македонските и албанските гранични служби. Известно е, че паспортите му са конфискувани. Чия е отговорността от македонска и от албанска страна? Или пък Големият брат оттатък Атлантика е решил, че най-интелигентно е Груевски да замине за Унгария, а оттова да бъде жокер за някои бъдещи времена, в случай че сегашният министър председател Зоран Заев не бъде градивен по метода, по който желаят Тирана и Вашингтон, пита "Политика ".

Вестникът обръща внимание на символиката, че Груевски избягал в Будапеща таман от Тирана, а беше главният съперник на "Тиранската платформа ", която бе при започване на свалянето му от власт.

Унгарският външен министър Петер Сиярто беседва по телефона с македонския си сътрудник Никола Димитров за случая с Груевски.

Сиярто споделил на Димитров, че настояването на Груевски за леговище в Унгария е юридически, а не политически въпрос и че унгарските управляващи ще вземат решение в сходство с интернационалното право, съобщи Българска телеграфна агенция.

В диалога, иницииран от македонската страна, Сиярто подчертал, че Република Македония и по-нататък може да разчита на мощната поддръжка на Унгария в процеса на интеграция в Европейски Съюз и НАТО.

Кабинетът на премиера Виктор Орбан през вчерашния ден удостовери, че Груевски е подал молба за леговище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР