Бившият лидер на Гамбия Яхия Джаме, който напусна страната след

...
Бившият лидер на Гамбия Яхия Джаме, който напусна страната след
Коментари Харесай


Бившият лидер на Гамбия Яхия Джаме, който напусна страната след две десетилетия на власт

Бившият водач на Гамбия Яхия Джаме, който напусна страната след две десетилетия на власт, е упрекван за доста закононарушения, само че едно от най-странните е, че е принудил хиляди хора с ХИВ да се лекуват със създадено от него лекарство от билки. 

След използването на лекарството има починали, само че техният брой е незнаен, написа Колин Фрийман за Би Би Си. 

Ламин Цейсей е първият човек в Гамбия, оповестил обществено, че е ХИВ-позитивен. Това се случва през 2000 година, когато незнанието за ХИВ към момента е мощно публикувано в Африка, ХИВ-позитивните хора би трябвало да се оправят със стигмата и предразсъдъците.

На Световния ден на СПИН Цейсей събрал кураж да разгласи обществено, че е ХИВ-позитивен, и се присъединил в шествие, проведено от благотворителна организация, обвързвана с ХИВ и СПИН. С това той завоюва уважението на хиляди здравни деятели по света. Но няколко години по-късно това е станало причина да притегли вниманието и на президента Яхия Джаме.

В началото на 2007 година Джаме афишира, че е основал чудотворно лекуване за вируса, което включва билкова запарка и духовни лечебни техники. Още по-особеното в тази ситуация е, че по думите му лекуването работило единствено в четвъртък и понеделник. 

Естествено, това е оповестено за рисково измамничество от здравните експерти по света. 

В Гамбия обаче да кажеш на президента, че приказва нелепости, може да те докара до пандиза. 

Така че когато в организацията на Цейсей идва покана за това 10 доброволци да са първите опитни свинчета в 6-месечната лечебна стратегия на президента, той взема решение, че това е покана, която не може да откаже. 

" Мислех да изпратя други хора, само че се притеснявах, че в случай че не отида аз, ще ми докара неприятности. Освен това си помислих: " Защо не? Няма да навреди ", споделя Цейсей. 

Оказва, че Цейсей бърка. Когато идва в спонтанната клиника на президента в Народното събрание, му изясняват разпоредбите. Без пушене, без пиянство на чай или кафе. Без секс. И най-важното - без приемане на медикаменти от обичайна медицина, в това число предписаните му антивирусни препарати. 

Нямаше връщане обратно. Въоръжената защита на Джаме пази вратите на клиниката и в идващите шест месеца никой няма право да влиза или излиза без позволение. 

Лечението стартира. Всяка заран президентът маже пациентите със зелена паста, до момента в който пее молебствия от Корана. Два пъти дневно пациентите пият жълта билкова запарка. Джаме отхвърля да каже какво има в нея, въпреки да му споделят, че в случай че в действителност е разкрил лекарство за ХИВ, Гамбия мигновено ще стане богата. 

Отварата докарва на Цейсей непрестанна диария. Освен това се заразява с туберкулоза и в последна сметка положението му става толкоз тежко, че се постанова да бъде откаран в елементарна болница. Тестове демонстрират, че вирусният му товар се е влошил, и незабавно стартира да приема още веднъж антивирусни препарати. 

Цейсей обаче е измежду късметлиите. Жена му, която е също ХИВ-позитивна, умира в границите на билковата стратегия, както и множеството пациенти по думите на Цейсей. " Като старша фигура в ХИВ-групата, непрекъснато ходех на погребения ", споделя той. 

Президентът Джаме обаче рисува друга картина. Той принуждава пациенти да се появят по държавната телевизия, с цел да заявяват триумфа на програмата. Сред тях е 

Сред тях е Оусман Соуе, който е приключил здравно обучение от английския университет в Лийдс. Надявайки се да даде на програмата някаква академична стойност, Джаме назначава Соуе за собствен представител, с цел да се опита да отхвърли подозренията на задграничните публицисти.

Соуе споделя на кореспондент на Би Би Си, че на 100% е убеден в лекуването. Реално обаче след прекъсването на антивирусните препарати той бил толкоз слаб, че едвам можел да се изкачва по стълби. 

" Като просветен човек, знаех, че всичко това са нелепости. Но не можех да кажа нищо срещу това, макар че умираха хора ", споделя Соуе по-късно.

Соуе сега работи в американска организация, която настоява на Джаме да бъдат повдигнати обвинявания поради програмата. Според организацията това е евентуално едно от най-големите нарушавания на човешки права, осъществени от режима на Джаме. 

Нещо повече, за разлика от тайните му затвори и камерите за мъчения, това се прави пред очите на света. 

Смята се, че към 9000 души стават част от програмата, въпреки че Джаме засекретява всички документи и няма изясненост какъв брой от тях са умряли. Едно е несъмнено обаче - единственото " знамение ", обвързвано с неговото лекарство, е, че има оживели. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР