Бившият конституционен съдия и преподавател търси отговор на въпроса Какъв

...
Бившият конституционен съдия и преподавател търси отговор на въпроса Какъв
Коментари Харесай

Левски – „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“ от доц.д-р М. Златарева

Бившият парламентарен арбитър и учител търси отговор на въпроса „ Какъв от правна позиция е един от най-болезнените за България процеси “.
Процесът на Васил Левски, почнал против Димитър Общи и другите участници в ограбването на турската хазна в Арабаконашкия проход, остава през годините територия с разнопосочни послания.
Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела Процеса, с какъв акт е приключил той и какво е наличието и тежестта на този акт – въпроси, на които в другите столетия се дава отговор нееднозначно, даже спекулативно.
В своя труд „ Юридически взор към Процеса на Васил Дякон Левски ” някогашният парламентарен арбитър и учител в Нов български университет доцент Маргарита Златарева си слага нелеката задача да открие отговорите на редицата въпроси, свързани с края на пътя на индивида, на който столетието сложи ореол.
Разглеждайки закони и устави на Османската страна, настоящи към 1872–1873 година, протоколите от разпитите на Васил Левски и другите хванати поборници, заключителните протоколи-присъди („ мазбати “) от Процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по мотива, изданието съумява да прегледа противоречивия към този момент десетилетия развой в подтекста на императивните правила на османския углавен закон и редица особености на недоразвитото към момента наказателно съдопроизводство.
„ Юридически взор към Процеса на Васил Дякон Левски “ дава един друг теоретичен взор към една от най-дискутираните тематики, по които изтъкнати наши историци, адвокати и политици към момента не могат да обединят позиции.
За какво е бил наказан на гибел Дякона? Съобразена ли е жестоката присъда, останала увековечена в редица митове и национални песни със законите на Османската страна?
По тези и още доста други въпроси, свързани с Процеса, имал необятен интернационален отзив, ще дискутират историкът проф. Пламен Павлов, пеналистът проф.Веселин Вучков, писателят и основен редактор на издателство „ Сиела “ Захари Карабашлиев и самата авторка.
Дискусията ще се състои на 12 февруари от 18:30 ч. в Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, а модератор на събитието ще бъде журналистът и водещ на предаването „ История.бг “ Георги Ангелов.
Заповядайте, входът е свободен!
Маргарита Златарева е родена в гр. Карлово, където приключва гимназия „ Васил Левски “. Учи право в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св.Климент Охридски “, специализира банково право в „ Joint Wienna Institute “, Австрия и конституционно правосъдие в гр. Карлсруе, Германия. Доктор по право.
Професионалният ѝ живот е обвързван с правоприлагането на гражданско и комерсиално право като арбитър във всички правосъдни инстанции – областен съд, областен съд (в гр. Пловдив) и Върховен касационен съд. Девет години е пазач на Конституцията като арбитър в Конституционния съд на Република  България, след което влиза в университетските среди като учител по цивилен развой.
Автор е на „ Юридически лица с нестопанска цел “ (с две издания), монографията „ Процесът за анулация на решенията на общото заседание на корпоративни общности “ и учебника „ Международен цивилен развой “. Участва в авторски колектив на „ Граждански процесуален кодекс – прибавен коментар “, създател е на сборници и на десетки научни публикации в региона на дружественото, нестопанското право и гражданския развой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР