Бившият командир от Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай

...
Бившият командир от Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай
Коментари Харесай

Рамуш Харадинай ще е новият премиер на Косово

Бившият пълководец от Армията за избавление на Косово Рамуш Харадинай е на път да се върне на поста министър председател.

След 12-години в опозицията политикът дочака своя звезден късмет. Това отбелязва Ройтерс.

Тази вечер дясноцентристката коалиция отпред с Демократическата партия на Косово реализира съглашение за общо ръководство с партията " Нов алианс " на строителния магнат Бехджет Паколи. Заедно с представителите на етническите малцинства те ще разполагат с 63 от общо 120 места в Народното събрание, който бе определен през юни.

След тази политическа договорка се чака косовският президент Хашим Тачи да натовари Харадинай със съставянето на държавното управление.

Връчването на мандата би трябвало да стане факт до дни. Основните провокации пред новото косовско държавно управление ще бъдат оправянето с 30-процентната безработица, приобщаването на 120-хилядното сръбско малцинство и интеграцията в Европейския съюз.

Рамуш Харадинай бе определен за министър председател за първи път през декември 2004 година, само че се задържа на поста единствено три месеца, тъй като трябваше да дава отговор в Хага на обвинявания за военни закононарушения, осъществени по време на войната за самостоятелност от Югославия.

През 2012 година интернационалният арбитражен съд го оправда след два правосъдни процеса.

В края на април френски съд отхвърли да екстрадира в Белград Рамуш Харадинай. Сърбия настояваше за неговата екстрадация с претекста за осъществени закононарушения по време на войната 1998 - 1999 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР