Бившият кмет на Трън Станислав Николов, който блъсна 6-годишно дете

...
Бившият кмет на Трън Станислав Николов, който блъсна 6-годишно дете
Коментари Харесай

Пернишкият съд оправда бившия кмет на Трън, блъснал дете с джипа си


Бившият кмет на Трън Станислав Николов, който блъсна 6-годишно дете с джипа си и му нанесе тежки контузии за цялостен живот, е разгласен от Пернишкия областен съд за почтен.

Близките на потърпевшия Ивайло ще апелират решението на съда и ще търсят правдивост до край.

Детето бе блъснато от кметския джип в края на 2015 година пред учебното заведение в Трън. Делото беше преместено от Трън в Перник по разпореждане на основния прокурор.

От прокуратурата признаха още, че очевидци на случая са били притискани да мълчат, с цел да затруднят следствието. Към някои от тях са били отправяни и смъртни закани. Всички автотехнически експертизи, както и съдебно-медицинската, демонстрираха, че виновността за случая е на Станислав Николов, заяви Нова телевизия.

Три години след случая Ивайло към момента се възвръща. Той върви на психолог, а контузиите му са за цялостен живот. За това време Станислав Николов не е попитал по какъв начин е детето, нито се е извинил.

БГНЕС напомня, че районна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт против Станислав Николов – кмет на Община Трън, за това, че на 13.11.2015 година в Трън, в зоната на кръстовище пред учебния двор на СОУ “Гео Милев “, при ръководене на лек автомобил марка „ Фолксваген “, модел „ Туарег “ е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност предизвикал тежка телесна щета на 6 годишно дете.

На 13.11.2015г., към 7.45 часа, Станислав Николов е управлявал л.а. “Фолксваген Туарег ”, движейки се по ул. “В.Стоянов “ в посока към СОУ „ Гео Милев “- гр.Трън. Върху задната ризница на лекия автомобил имало инсталиран ролбар, направен от две успоредни тръби. Достигайки покрай постройката на учебното заведение, Николов минал край инсталиран в дясната част на улицата пътен знак А 19 «Деца», отклонил се вляво и спрял в зоната на кръстовище, формирано сред ул. “В.Стоянов “ и ул. “Петко Д.Петков “. Там изчакал слизането на своя наследник, след което траял по улица „ Петко Д.Петков “ в посока постройката на Районен съд – Трън. По това време по описаната улица, само че в противоположна посока, се движел учебен рейс. Шофьорът на рейса счел, че автомобила на обвинения пречи на влизането му в учебния двор и спрял. В този миг 6-годишното дете подхванало секване на ул. “Петко Д.Петков “, минавайки на към 2 метра зад учебния рейс. Станислав Николов към този момент се движел със скорост от 25 км/ч, което му попречило да схване навреме детето и го е блъснал с лявата задна странична част на лекият автомобил - тъкмо в региона на инсталирания ролбар.

Разследването на районна прокуратура – Перник е открило, че Станислав Николов не е извършил задължението си като лидер на пътно транспортно средство да бъде деликатен и внимателен към пешеходците, изключително към децата, както и задължението си при доближаване към място, където на пътя или наоколо до него се намират деца, лидерът на пътно транспортно средство е задължен да понижи скоростта, а при нужда - и да спре.

Автотехническата експертиза е открила, че в зона на деяние на пътния знак „ А-19 – Деца “, Николов се е движел със скорост 25 км. в час, която не му е разрешила при неочакваната поява на 6 годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него. На потърпевшото дете е породена загуба на слезка /тежка телесна повреда/, както и голям брой междинни телесни повреди.

Първоначално следствието се е ръководело от Районна прокуратура Трън. По мотив голям брой изявления в медиите за необективност в дейностите на проверяващите органи, основният прокурор Сотир Цацаров се срещна с материалите по досъдебното произвеждане и разпореди следствието по делото да се организира в регион, друг от региона на Районна прокуратура – Трън. За да се избегне каквото и да е подозрение в обективността и безпристрастността на следствието, поради събитието, че лидер на автомобила е кметът на Община Трън, основният прокурор разпореди управлението и надзора върху това следствие да се реализира от Районна прокуратура – Перник. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР