Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оправдан

...
Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оправдан
Коментари Харесай

Съдът оправда бившия кмет на Трън за детето ударено от джипа му

Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оневинен на първа инстанция за злополуката, при която през 2015 година тежко пострада 6-годишният тогава Ивайло Стоянов.

Решението е постановено в петък от Районния съд в Перник от ръководителя му - арбитър Михаил Алексов. Преди това той е бил ръководител на Районния съд в Трън. Мотиви към присъдата към момента не са оповестени и не е ясно с какви причини е оневинен Станислав Николов.

" От прокуратурата бяха събрани задоволително доказателства. Очаквахме присъда, не преставам да имам вяра в справедливостта и в правораздаването ", сподели майката на детето Анита Гълъбова пред Нова телевизия. Тя попита какъв образец дава с това решение съдът на децата, на потърпевшите, на жителите и отговори: " Че ще им се размине ".

Адвокатите на потърпевшото дете ще апелират оправдателната присъда на Станислав Николов. На втора инстанция делото ще се гледа още веднъж в Перник от Окръжния съд.

Бившият кмет на Трън е обвиняем за причиняването на две тежки телесни повреди, нанесени на детето, по несъобразителност. След удара лекарите отстраниха далака и част от черния дроб на момчето. То имаше и контузии на гърдите.

Инцидентът стана на 13 ноември 2015 година пред учебното заведение в Трън. Момченцето Ивайло Стоянов беше ударено, до момента в който пресичаше улицата. Според проверяващите Николов се е движил със скорост 25 км/ч в региона на учебното заведение след знак " Внимание! Деца " и поради това не е съумял да види пресичащото дете.

" Николов не е извършил задължението си като лидер на пътно транспортно средство да бъде деликатен и внимателен към пешеходците, изключително към децата, както и задължението си при доближаване към място, където на пътя или наоколо до него се намират деца, лидерът на пътно транспортно средство е задължен да понижи скоростта, а при нужда - и да спре ", написа в обвинителния акт.

Първоначално Станислав Николов беше оневинен от проверяващите случая в Трън. Те излязоха със умозаключение, че детето единствено се е блъснало в кметския джип и си предизвикало тежките контузии. По тази причина кметът не беше измамен под отговорност тогава.

Възмутена от заключението на проверяващите майката на детото описа за случая пред медиите. Премиерът Бойко Борисов се възмути, а основният прокурор Сотир Цацаров трансферира делото в Перник. Заради абсурда Николов се раздели с кметския пост.

Близо три години след случая той не се е извинил, нито е попитал по какъв начин е детето, сподели майка му. Тя се надява някогашния кмет да получи " съответно наказване за осъщественото действие ". Прокурорът по делото е изискал година и половина условно за Станислав Николов, само че съдът го оправдава.

В момента дребният Ивайло Стоянов, който по време на случая е в първи клас, приключва трети клас, само че към момента с него работи психолог. Не смее самичък да върви на учебно заведение, сподели майка му. Той е на специфичен хранителен режим, поради отстранения му далак и половината от черния дроб. Това ще остане за цялостен живот, уточни Анита Гълъбова.

Още преди процеса поданици на Трън разясниха, че на някогашния кмет ще му се размине, а някои се оплакаха и за оказван напън да свидетелстват по делото.

През 2016 година прокуратурата заяви, че Станислав Николов е разследван за корист с еврофондове. Съмненията бяха, че като аграрни производител някогашният кмет е употребил подправени контракти за аренда на земя, с цел да получи подкрепяне от еврофондовете. Разследването не откри нарушавания от страна на някогашния кмет и делото беше прекъснато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР