Бившият кмет на Стражица Детелина Борисова, която в момента е

...
Бившият кмет на Стражица Детелина Борисова, която в момента е
Коментари Харесай

И бившият кмет на Стражица се сдобила с имоти на ниски цени

Бившият кмет на Стражица Детелина Борисова, която сега е зам.-областен шеф на Велико Търново, се е сдобила с апетитни парцели на ниски цени. За това заяви националният представител Явор Божанков на конференция през днешния ден. Той описа и за съмнителни покупко-продажби и публични поръчки, сключвани до момента в който Борисова е била кмет. Сигналите са му подадени от жители по време на извършени приемни в общината. Те са му съобщили още и за два казуса, за които е сезирана и прокуратурата.
Интересна е и смяната в имотното положение на Борисова. През 2016-та година тя е придобила парцел от 2600 квадрата с 450 квадрата здания на цена от 13 лева и 33 стотинки на квадратен метър. Справка демонстрира, че по това време пазарните цени са много по-високи. През 2014-та година щерка й, която тогава е 22-годишна, закупува парцел от трудово-производствена кооперация. Съпругът по това време купува кафе-аператив, четири пространства, поземлени парцели. Майката също купува парцели, множеството от които са в община Стражица. Братът на Детелина Борисова взе участие и печели публични поръчки за 1,38 млн. лв. със своята компания „ Еврострой ВТ “, като в тази компания присъединяване има и някогашната кметица Детелина Борисова. Свързалите се с нас жители обърнаха внимание, че строителната компания е взела участие в публични поръчки като подизпълнител на територията на община Стражица, добави Явор Божанков.

Прави усещане, че имотното положение на цялото семейство на госпожа Борисова се усилва, откакто тя заема кметския пост. Документите са обществено налични и демонстрират това, изясни Божанков. По думите му в интервала, в който Детелина Борисова е била кмет на Стражица, има два тревожни случая.
Единият е обвързван с осъществяване на строително-монтажни работи без изискуемите строителни бумаги. Става въпрос за главен ремонт на част от пътя Мирово-Асеново, който е бил форсиран и осъществен няколко дни преди локалните избори през 2015-та година за над 200 000 лв.. Новото управление на Общината подава сигнал до прокуратурата за този случай през 2016-та година, който и до през днешния ден обаче не е почетен.
Вторият случай е обвързван със закупуване на 200 симкарти от остарялото управление на Общината. Сами разбирате, че толкоз чиновници в Общината няма и това буди терзание, разяснява Божанков. Новото управление подава сигнали до способените органи, само че и до ден сегашен и за този сигнал няма отговор.

В тази връзка Явор Божанков ще се обърне с въпроси към Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество и прокуратурата.

Първият въпрос е да се ревизира произходът на средствата, с които фамилията прави упоменатите покупки на парцели, коли, имоти. Вторият въпрос е има ли спор на ползи по отношение на цитираните публични поръчки. Третият и доста значим въпрос за нас е за какво към този момент втора година няма придвижване по двата сигнала към Прокуратурата, подадени от актуалното управление на Община Стражица, сподели още Явор Божанков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР