Бившият кмет на столичния район Младост Десислава Иванчева ще изпрати

...
Бившият кмет на столичния район Младост Десислава Иванчева ще изпрати
Коментари Харесай

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

Бившият кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева ще изпрати тъжба в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поради показния арест през април и последвалите го правосъдни съвещания, заяви defakto.bg. Преди време стана известно, че и другата арестувана с нея - Биляна Петрова, е сезирала съда в Страсбург. Това стана посредством адвокатската фирма в Прага на юриста на Петрова - Ирен Савова.

По време на задържането им двете дами стояха в часове с белезници в центъра на София. На проверяващите се наложи да извикат кола за спешна помощ, тъй като на Петрова ѝ прилоша. На фотография пък се виждаше по какъв начин служител на реда запушва устата ѝ с ръка в един миг.

Евросъдът ще преценя както ареста на двете дами, по този начин и правосъдните съвещания по непрекъснатото им задържане под стража и отстраняването им от служба. Πo жалбите в офиса в Прага работи профилиран екип от специалисти по европейско право, в който влизат адвокати с научни трофеи от България, Германия и Франция. Основното недоволство в жалбите е за нарушение правото на обективен развой. От една стана, се загатва унизителното и нечовешко отношение по време на показния арест, неспазване на правото на ефикасна отбрана и " закъснелия " достъп на юристи до Иванчева и Петрова при задържането им, обществените изявления на длъжностни лица, авансово внушаващи виновността им, и други

Друг образец е уволнението на Петрова като зам.-кмет на столичната община в правосъдната зала, където течеше делото по прокурорското искане за краткотрайното премахване на двете дами. На 7 юни правосъдният състав прекъсна съвещанието, с цел да може юрисконсултът на общината да пристигна и да връчи на Петрова заповедта за уволнението ѝ, издадена от краткотрайния кмет на региона Румен Русев. Въпреки възражението на Петрова, че тя е в отпуск и не може да бъде уволнена, съдът одобри това за факт и я насочи към административен съд, пред който може да оспори уволнението. Двете дами бяха с белезници в правосъдната зала, където бяха вкарани по-рано - преди правосъдния състав, с цел да приказват пред публицисти. След това белезниците им бяха махнати. Но този факт ще стане част от жалбите на двете дами до Страсбург. На 7 юни двете обвинени се оплакаха и че управляващите ги държали без храна и вода.

Междувременно ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов e отправил запитване до шефа на апелативния спецсъд, където бе съвещанието на 7 юни, за поставените на двете дами белезници в разнообразни интервали, до момента в който са били в правосъдната зала. Панов показва, че слагането на белезници на обвинени и подсъдими се регламентира в закон и това са случаите, при които съществува съществени опасности за сигурността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР