Бившият кмет на столичния кв. Младост Десислава Иванчева обвини зам.-главния

...
Бившият кмет на столичния кв. Младост Десислава Иванчева обвини зам.-главния
Коментари Харесай

Десислава Иванчева обвини прокурора Иван Гешев в лъжи и манипулации, за да я злепостави

Бившият кмет на столичния кв. " Младост " Десислава Иванчева упрекна зам.-главния прокурор Иван Гешев, че прави внушения и изрича неистини и операции, целящи злепоставянето й, уронване на престижа и положителното й име.

Повод е изявление на Гешев в Българска национална телевизия на 31 май във връзка интервенцията на профилираната прокуратура, при която беше арестуван кметът на регион " Северен " в Пловдив Ральо Ралев. В изявлението, отразено от голям брой медии, в това число " Дневник ", Гешев назова случая сходен на този със задържането на Иванчева. По думите му при случая в Пловдив не ставало въпрос за взимане на пари по този " балъшки " метод като при " Младост ", а нещата били по-качествено отработени.

В отговор до " Дневник " през днешния ден Десислава Иванчева декларира, че " Иван Гешев нарушава по 9 метода 13 интернационалните и национални правни инструмента, измежду които Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), Всеобщата декларация за правата на индивида, Конституцията на България, Закона за правосъдната власт, разпоредбите на Висшия правосъден съвет, Прокуратурата на България и др ".

" Дадената от него информация не би трябвало да се взема под внимание, тъй като той не е акредитиран да прави изказвания от името на прокуратурата ", се споделя в текста на писмото. Иванчева се базира на обществено наличните Правила за медийна връзка на прокуратурата, съгласно които връзката с медиите се реализира от представителя на основния прокурор, на прокуратурите или наблюдаващите прокурори. Гешев присъстваше по време на зрелищния арест на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и след това неведнъж е правил изказвания по случая, само че в качеството си на началник на профилираната прокуратура (какъвто беше до юли 2018 година преди да стане зам.-главен прокурор). В изявление за Българска национална телевизия от тази година той категорично акцентира, че е бил на мястото на задържането не като наблюдаващ прокурор, а " в качеството си на административен началник, с цел да поддържа сътрудниците ".

" Прокурорите нямат право да приказват каквото си желаят. Те би трябвало да съблюдават законите и разпоредбите, наредбите на националното и интернационалното законодателство, които се отнасят до информация от публичен интерес, правото на цялост на персоналния и фамилен живот ", написа Десислава Иванчева и изброява детайлно текстове от Европейската спогодба на отбрана на правата на индивида, Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации, рекомендации на Комитета на министрите на Съвета на Европа, както и разпореждания от Конституцията и Закона за правосъдната власт.

Като се базира на разпоредбите на прокуратурата, тя прибавя, че поднасяната от държавните обвинители информация би трябвало да е безпристрастна, без персонални отзиви и при съблюдаване на презумпцията за невиновност.

Преди месец и половина Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова оповестиха, че ще съдят Гешев за клюка, заблуждение и неправилна информация по медиите. " Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите ", сподели тогава Иванчева, представена от Би Ти Ви.

В края на май Иванчева взе участие като самостоятелен претендент в изборите за Европейски парламент и завоюва 1.55% от гласовете, изпреварвайки парламентарно показани и участващи в ръководещата коалиция партии като " Атака " и НФСБ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (22)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР