Бившият кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна

...
Бившият кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна
Коментари Харесай

Иванчева и Петрова с жалба до Лозан Панов, лични данни от делото им в интернет

Бившият кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова подават през днешния ден тъжба за приключване на техни персонални данни, както и на още към 100 лица, свързани с делото за рушвет, по което двете бяха наказани надлежно на 20 и 15 години затвор на първа инстанция. 

Незаконно са оповестени 127 документа (над 1200 страници) с ЕГН, адрес и други персонални данни, изясняват Иванчева и Петрова.  

Скандално е, че в интернет се популяризират ЕГН-та на известни и обществени персони - като основния проектант на София Здравко Здравков, служители на реда, специалисти от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и КПКОНПИ, строителни компании Артекс, Гаранти Коза, Националната асоциация на строителните бизнесмени и доста други. Трагикомично е, само че на ареста чиновниците на КПКОНПИ бяха с маски, а в този момент ЕГН-тата им се популяризират свободно в интернет посредством файлове, основани от съда и прокуратурата, настояват Иванчева и Петрова.

Призоваваме способените органи да създадат незабавна инспекция - дали това е хакерска офанзива или Специализираният съд и прокуратура жестоко погазват законите, пишат Иванчева и Петрова. 

Жалбата им е до ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, до Дирекция „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП-МВР, до Председател на Комисия за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов и до Главния контрольор към ИВСС госпожа Теодора Точкова. 

Публикуваме жалбата на Иванчева и Петрова без редакторска интервенция, заличени са единствено персоналните им данни. 

ЖАЛБА

Относно: евентуално " хакване " на сървър на Специализирания углавен съд (СНС) и разпространение в интернет на 127 документа по НОХД 2617/2018 година на СНС, над 1200 страници, съдържащи персонални данни (три имената, ЕГН, адрес, цивилен статус и др.) на съвсем 100 лица, включително чиновници на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ, движимости лица, политици и общински чиновници, юристи, подсъдими и други.

от Биляна Емилова Христова-Петрова, ЕГН ----, адрес ----, тел. ------, и Десислава Петрова Иванчева, ЕГН ----------------, адрес ----------, тел-----------,

против: Специализиран углавен съд и Специализирана прокуратура /данни за админа – орган на правосъдната власт или за обработващия персонални данни/. 

Уважаема господин ръководител Панов, Уважаеми г-н/г-жо Директор на Дирекция " КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ ", Уважаеми господин Председател на КЗЛД, Уважаеми г-жо основен контрольор Точкова,

Установихме нерегламентиран достъп до компютърно-информационни запаси, вследствие на което в интернет са налични най-малко 127 файла с документи по правосъдно дело 2617/2018 година (над 1200 страници), основани от Специализирания углавен съд и Специализирана прокуратура и съдържащи персонални данни на към 100 лица.
Посочване на дейности и/или актове на админа на персонални данни, които са нарушили правата на жалбоподателя – изложение на твърдяното нарушаване, време и място на осъществяването му, темперамент на употребяваните данни и интервенции, както и всевъзможни други условия, при които е било осъществено:
Файловете се намират най-малко на 3 сървъра, достъпът до тях е свободен и персоналните данни не са заличени. В Приложение № 1 е обещано в детайли изложение на адресите и имената на файловете.

Изтеклата информация (над 1200 страници) е от следните типове и основатели:

1. Обвинителен акт - текстови файл в word формат. Създаден от Специализирана прокуратура. Наличен на интернет уебсайт " legalworld.bg " ; Файлът е разполагаем сега.
2. Двадесет (20) броя протоколи от правосъдни съвещания за интервала 07.09.2018 година до 15.03.2019 г.- текстови файлове в word формат. Създадени от Специализирания углавен съд. Налични на интернет уебсайт " legalworld.bg ". Файловете са налични сега.;

3. Мотиви по НОХД 2617/2018 година - 1 брой файл в pdf формат. Създаден от Специализирания углавен съд. Този файл е изпратен от чиновник на съда до 131 имейл адреса, без да са заличени персоналните данни. Пуснали сме тъжба до ИВСС (вх. № 14233 от 05.06.2019) и до Върховен касационен съд (вх. № В 1071 от 05.06.2019), само че до този миг няма отговор. Открихме още 1 интернет уебсайт, където файлът е качен. И трети уебсайт с линк към втория. Файловете са качени към 15.05.2019 година и са налични досега.

4. Извадки от ВДС, приложени по делото - 104 файла в jpeg формат. Файловете са идентични със основани (сканираните) от СНС (предоставени са ни публично като страна по делото) - има цялостно съвпадане на картината, в т. число оставени следи (линии, петна и други) от принтера и скенера. Първоначално по делото тези файлове бяха класифицирани като секретни, тъй като от тях могат да се създадат заключения за използването на СРС от способените институции. Налични на интернет уебсайт " legalworld.bg " Файловете евентуално са качени през декември 2018 година и са налични до момента;

Файловете, съдържат персонални данни на следните групи лица:
1. Наши персонални данни - оптимално подробни - имена, ЕГН, адреси, цивилен статус, имена на родственици, банкова информация, данни за здравословни проблеми и други;

Лични данни (три имена и в множеството случаи ЕГН) на към 100 лица от следните групи:
2. Политици и чиновници на Столична Община - основният проектант на Столична община, арх. Здравко Здравков, гл. проектант на регион " Младост " и други;
3. Служители на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ;
4. Собственици и чиновници в строителни компании, като " Артекс ", Национална асоциация на строителните бизнесмени, " Гаранти Коза ", " Булстар " и други
5. Вещи лица към съда, част от тях чиновници на МВР;
6. Поемни лица;
7. Адвокати, бранители и роднини;

Обобщение

Както се вижда от обстоятелствата, разказани нагоре и в приложение № 1, общо 127 файла с над 1200 страници от документите по дело НОХД 2617/2018 на СНС с персонални данни на към 100 лица са налични общо на 3 сървъра, като на 2 от тях е файлът, изпратен от имейл на Специализирания съд.
Но на третия сайт/сървър (http://legalworld.bg) има 125 файла по делото, за които нямаме концепция по какъв начин са достигнали до там - дали става дума за хакерска офанзива или нерегламентирано изпращане от длъжностни лица. Този нерегламентиран достъп до компютърно-информационни запаси е сериозен пробив на сигурността на данните, обработвани от Специализираната прокуратура и Специализираният углавен съд. Възможно е в интернет да са изтекли данни по още доста каузи, свързани с работата на тези две институции, а в тях се проверяват и гледат каузи, свързани с тероризъм, проведени незаконни групи, закононарушения на високите етажи на властта и други. Всичко това може да има отрицателен резултат освен върху засегнатите физически лица, само че и за правосъдната система и за националната сигурност. 

При реализиране на свои функционалности чиновниците на КПКОНПИ да вземем за пример употребяват маски, с цел да скрият своята идентичност, а по-късно ЕГН-тата им се популяризират свободно в интернет посредством файлове, основани от съда!
Считаме, че посоченото култивиране и разпространение на персоналните ни данни съставлява нарушаване на правата, предоставени ни от Регламент (ЕС) 2016/679, Закона за отбрана на персонални данни и Закон за съдебната власт.

Искане:

Моля на съображение пълномощията Ви да разпоредите инспекция за:
1. Има ли нарушаване при обработката и разпространяване на персоналните данни и по член 64 от Закон за съдебната власт?
2. Как са достигнали файловете до съответните сайтове/сървъри, които са ги разгласили - дали става дума за хакерска офанзива или нерегламентирано изпращане от длъжностни лица?
3. Има ли нерегламентирано издание и на други документи по НОХД 2617/2018 година на СНС?
4. Да бъдат взети съответните ограничения за преустановяване на нарушаванията. Независимо, че преди 1,5 месеца пуснахме тъжба, приключването на информация освен, че не е прекъснато (файловете с персонални данни не престават да са със свободен достъп в интернет), само че и откриваме издание на още файлове с персонални данни.

Моля на база направените констатации да бъдат взети плануваните от закона ограничения за осъществяване на съответната отговорност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР