Бившият кмет на Лондон и двигател на Брекзит Борис Джонсън

...
Бившият кмет на Лондон и двигател на Брекзит Борис Джонсън
Коментари Харесай

Новият премиер на Великобритания е Борис Джонсън

Бившият кмет на Лондон и мотор на Брекзит Борис Джонсън бе разгласен през днешния ден за идващ министър председател на Англия и нов водач на Консервативната партия, заяви „ Скай нюз “.

Той завоюва вътрешнопартийни избори измежду 160 000 членове на торите с 92 153 гласа против 46 656 за своя противник - външният министър Джеръми Хънт.

Двамата се оказаха любимци на консервативните депутати, които ги избраха всред няколко претенденти през юни.

Джонсън (55 г.) публично ще поеме премиерския пост на следващия ден.

Мей, която се отдръпва след протест измежду консервативни депутати против политиката ѝ към договарянията за овакантяване на Европейския съюз, ръководи през днешния ден сутринта последното си съвещание на кабинета.

Предизвикателствата пред новия премиер

Борис Джонсън завоюва гласовете на своите съпартийци, откакто по време на предизборната си акция той даде обещание „ да реализира Брекзит или да почине “ до крайния период на 31-ви октомври.

Очаква се той публично да поеме поста министър председател в сряда следобяд, наследявайки Тереза ​​Мей, която се отдръпна след троент неуспех да накара английския парламент да ратифицира нейното съглашението с Европейски Съюз за изискванията по излизането на Англия от съюза.

След встъпването в служба Борис Джонсън ще наследи политическа рецесия в Обединеното кралство по отношение на процеса на Брекзит, който би трябвало да завърши до края на октомври.

Новият министър председател би трябвало да убеди Европейски Съюз да бъдат възобновени договарянията по Брекзит договорката, макар че европейските ръководещи в Брюксел неведнъж оповестиха, че постигнатото по време на ръководство на Тереза Мей съглашение не може да бъде предоговаряно, или пък ще би трябвало да изведе Англия от единния съюз без договорка, което може да докара до съществени стопански проблеми на Острова.

Като министър председател на страната Джонсън ще се сблъсква със същите парламентарни проблеми, които доведоха до оставката на Тереза Мей.

Консерваторите ръководят единствено с поддръжката на 10 депутати от Демократична юнионистка партия в Северна Ирландия, стояща твърдо зад Брекзит.

Докато някои консервативни депутати ще изискват от новият водач да подсигурява излизане на страната от Европейски Съюз до крайния период на 31-ви октомври, други загатват, че ще бъдат подготвени да смъкват държавното управление, в случай че то се опита да реализира Брекзит без договорка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР