Бившият кмет на Галиче е невинен по обвинението за организиране

...
Бившият кмет на Галиче е невинен по обвинението за организиране
Коментари Харесай

Ценко Чоков е невинен за лихварство, но виновен за отвличане

Бившият кмет на Галиче е почтен по обвиняването за образуване на незаконна група и за лихварство. Това прочетоха в Специализирания углавен съд.

За друго закононарушение Ценко Чоков получи 4,6 година ефикасна присъда - за похищение, палеж на кола и за междинна телесна щета.

Обвиненият за уредник и началник на незаконна група Ценко Чоков бе импортиран на носилка в правосъдната зала, с цел да чуе присъдата си.

Синът му - Мартин Чоков, е почтен за образуване на незаконна група. Спецсъдът призна Мартин Чоков за отговорен за опасност за ликвидиране и за лихварство. За тези две обвинявания той получава общо наказване от 4,5 година затвор.

По същото дело Иван Тодораков получава 4 година ефикасна присъда.

Сашо Димитров бе разгласен за почтен за образуване на незаконна група. Спецсъдът упрекна Васил Данаилов за лихварство за интервала от 20 ноември 2015 до 9 март 2016 година Той получава 1 година отнемане от независимост.

След съвещанието прокурор Росен Радев разяснява пред публицисти, че прокуратурата ще апелира това решение.

По думите на прокурора 4 месеца Ценко Чоков е бил в затворническата болница, само че е отказал да се лекува. Това е бил първият му случай като прокурор в заседателната зала да внесат човек на носилка. Ако Чоков е взел ограничения, е щял да бъде на крайници, безапелационен бе прокурор Радев.

Процесът против скандалния кмет на Галиче се проточи повече от година, като по време на съвещанията редица очевидци се отхвърлиха от първичните си показания.

Припомняме, кметът на Галиче Ценко Чоков беше задържан в продължение на седем месеца до 9 януари 2017 година откакто прокуратурата разгласи, че е провела двумесечно следствие по отношение на нарушавания в активността на кметството.

Отделно на това той бе задържан по обвиняване за ръководена на проведена незаконна група за рекет, изнудване и побой. Самият Ценко Чоков беше в ареста с поредност от обвинявания. Неговият наследник, откакто бе оневинен по друго дело за побой, също бе задържан дружно с родителя си.

Обвиненията против Ценко Чоков пристигнаха и след серия от репортажи от село Галиче и обвинявания от страна на негови съселяни за тормоз, в това число и за палеж на коли.

Първоначално обаче Ценко Чоков стана национално прочут при провеждането на локалните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за успеха му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

По-късно, на 5 октомври Върховен административен съд реши, че Чоков към този момент не е кмет на Галиче. Решението на Върховен административен съд беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отхвърлен от поста.

Съдът тогава анулира решението на Общинската изборна комисия от началото на май месец, която се базира на правото на Чоков да употребява неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предварително преустановяване на мандата му.

Решението на висшите магистрати е, че директно определените от електората длъжностни лица мат право на заплатен, само че не и на неплатен отпуск. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР