Бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман е задържан. Според опозиционния

...
Бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман е задържан. Според опозиционния
Коментари Харесай

Бившият кмет на Екатеринбург е задържан за дискредитиране на руската армия


Бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман е арестуван. Според опозиционния политик, който се е изказал остро против войната, против него е почнало наказателно дело по член от Наказателния кодекс за " дискредитиране " на армията. Ройзман остана последният изтъкнат съветски политик, който се разгласи изрично против нахлуването на Русия в Украйна и остана на независимост, заяви Би Би Си, представена от " Офнюз ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6731
Полицията не разяснява публично аргументите за задържането на Ройзман тази заран. ТАСС и РИА Новости се базират на свои източници в правоохранителните органи, съгласно които делото против политика е формирано поради " обществени дейности, ориентирани към дискредитиране на съветските въоръжени сили " (член 280.3 от съветския Наказателен кодекс). По-късно това е доказано от самия Ройзман. " Член 280.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Делото (е образувано) в Москва ", сподели Ройзман пред кореспонденти от прозореца на жилището си, в който е осъществен обиск (цитиран от ТАСС).

Претърсени са три адреса - домът на Ройзман, фондацията му и частният му музей на Невянската икона. Кадрите, на които се вижда по какъв начин маскирани чиновници на реда влизат в жилището, са оповестени от лоялния към държавното управление телеграм канал Mash.

След ареста на Иля Яшин (включен в регистъра на " задграничните сътрудници " ) Ройзман е последният прочут съветски политик, който се изрича изрично против съветската инвазия в Украйна и остава на независимост. Яшин е измамен под отговорност по различен член - " военни имитации " (207.3 от съветския Наказателен кодекс). Заплашва го по-тежка присъда - до 10 години затвор. По члена за " дискредитиране " се плануват до пет години. Членът от Наказателен кодекс за " дискредитиране " се вменява единствено след сходни нарушавания по различен член - 20.3.3 от Кодекса за административните нарушавания на РФ. Ройзман е глобяван три пъти по него през март и април с 50 000 рубли. През май той е наказан на още една санкция от 85 000 рубли по различен член за " пренебрежение " към управляващите - за имитация в Twitter по адрес на съветския външен министър Сергей Лавров.

Лавров съобщи, че " специфичната военна интервенция " против Украйна има за цел да постави завършек на " безразсъдния курс към цялостно владичество на Съединени американски щати ". " И поради това решихте да заградите (унищожите) страната си? " - попита министъра някогашният кмет на Екатеринбург, употребявайки хула.

Ройзман е освен някогашен началник на Екатеринбург (2013-2018 г.), само че и някогашен народен представител в Държавната дума (2003-2007 г.) и член на фракцията " Справедлива Русия ". Заедно с водача на " Справедлива Русия " Сергей Миронов политикът от Екатеринбург също спори остро в Twitter за войната и нейните последствия. Ройзман, както и Яшин, отхвърля да напусне Русия след нашествието. Самият той обръща внимание на обстоятелството, че остава на независимост макар преследването на съперниците на войната, като разгласява фотоси с Яшин и Владимир Кара-Мурза (обявен за " задграничен сътрудник " в Русия), против който е формирано дело за " военни имитации ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР